Videospeler inladen...

Duitsland belooft Belgische hoogspanningslijnen te ontzien bij dreigend stroomtekort

Energieminister Marie-Christine Marghem (MR) heeft in Berlijn een akkoord gesloten met haar Duitse collega Peter Altmaier (CDU) in Duitsland. Ze is er oplossingen gaan zoeken die een stroomtekort in ons land kunnen helpen vermijden. 

Vandaag draait in ons land maar één kerncentrale. De rest ligt stil wegens onderhoud of defecten. Het risico bestaat dat het licht in ons land her en der uitgaat dit najaar en deze winter.

De regering zoekt koortsachtig naar oplossingen, zoals extra invoer, bijkomende capaciteit van gascentrales en het afschakelen van grote industriële verbruikers op piekmomenten. Het is evenwel niet duidelijk of dat voldoende is om het licht aan te houden in onze huiskamers. 

Waarom trok Marghem naar Duitsland?

Marghem trok naar Duitsland en dat had een specifieke reden: Duitsland gebruikt onze hoogspanningslijnen soms om stroom van het noorden naar het zuiden te transporteren, wat onze lijnen dan weer extra belast, en onze capaciteit om stroom in te voeren doet afnemen.

Duitsland heeft nu beloofd om de Belgische lijnen minder te gebruiken als er hier een stroomtekort dreigt. Altmeier gaat daarvoor ook maatregelen nemen: "We moeten zelf meer hoogdspanningslijnen bouwen," zei hij. En ook: "We moeten proberen om meer stroom aan te maken in het zuiden van Duitsland." Maar dat is natuurlijk een werk van jaren.

Altmeier had het over een "zeer intens en vruchtbaar gesprek" met Marghem. Maar zelfs door dit akkoord, is het dreigende stroomtekort in België nog niet afgewend. 

Alle mogelijkheden gebruiken om zoveel mogelijk te importeren naar België

Duitsland en andere landen bieden België steun

Vorige week kondigde premier Charles Michel (MR) tijdens zijn regeerverklaring in de Kamer aan dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel België steun en samenwerking heeft verzekerd bij de import van elektriciteit. Ook de Duitse hoogspanningsbeheerder Amprion werkt aan maatregelen om mogelijke stroomtekorten in België te helpen vermijden. "We zullen alle mogelijkheden aanwenden om een zo hoog mogelijke import naar België toe te laten", luidt het bij Amprion.

Altmaier zei nog dat het voor zich spreekt dat Duitsland en andere landen steun bieden aan ons land mocht er hier een black-out dreigen. Op dat vlak vinden er ook al gesprekken plaats met Nederland, Frankrijk en de Europese Commissie. Duitsland, Frankrijk en Nederland zouden over genoeg stroom beschikken om België te helpen.  

Wie betaalt de rekening?

De elektriciteitscentrales in het zuiden van Duitsland maken veel duurdere stroom dan de windmolens in het noorden. Als België vraagt om die duurdere centrales aan te zetten om onze stroomtekorten op te kunnen lossen, zullen wij misschien wel de meerprijs betalen. Altmeier suste en zei dat de meerkost niet enkel door België zal worden gedragen. Hij had het over "een gemeenschappelijke oplossing." 

FLIP FRANSSEN

Meest gelezen