Eerste diepe geothermiecentrale in Vlaanderen kampt met vertraging

In Mol in Antwerpen zou deze maand de eerste diepe geothermiecentrale van Vlaanderen in gebruik worden genomen. Maar omdat de installatie van de pomp vertraging heeft opgelopen, is de start voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

De geothermiecentrale is gebouwd op een voormalig industrieterrein langs de Kempische Vaart, in opdracht van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Tegelijk zijn twee putten geboord tot aan de warmwaterlagen die onder Mol liggen.

De centrale zou het water moeten oppompen en omzetten in warmte en elektriciteit voor het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK),  het verwerkings- en opslagbedrijf voor kernafval Belgoprocess en VITO zelf. Maar de pomp - toch een cruciaal onderdeel - is nog altijd niet geïnstalleerd waardoor de centrale niet kan worden opgestart.  

Een ingewikkeld project

"De aannemers hebben de afspraken niet kunnen nakomen", licht VITO-woordvoerster Kristine Verheyden toe. "Het gaat dan ook om een ingewikkeld project want wij hebben hier in Mol putten geboord met een diepte van meer dan 3 kilometer. In Nederland en Duitsland zijn de putten van geothermiecentrales maar 1 tot 2 kilometer diep. Dat maakt dat de situatie bij ons anders is en ook een andere aanpak vraagt."   

Normaal gezien zou de geothermiecentrale in Mol op 23 oktober feestelijk worden geopend. Maar het feestje is dus voor onbepaalde tijd uitgesteld. "Als de pomp geïnstalleerd is, gaan we de centrale eerst laten proefdraaien", zegt Verheyden. "Het feestje zal er maar eerst komen als bewezen is dat de centrale werkt naar behoren." 

Meest gelezen