AFP or licensors

Franse regering grondig herschikt

In Frankrijk is Christophe Castaner aangesteld als de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Premier Edouard Philippe herschikt de Franse regering trouwens grondig. Zo komen er ook nieuwe namen voor de minister van Landbouw en de minister van Cultuur.

Christophe Castaner vervangt als minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb die begin oktober ontslag nam. Eerder was Castaner al staatssecretaris bevoegd voor de relaties met het Franse parlement. Hij geldt als een absolute vertrouweling van president Emmanuel Macron en leidde daarom tot vandaag Macrons politieke partij La République en Marche (LREM).

"Voor deze regering is veiligheid een absolute prioriteit."

Christophe Castaner, Franse minister van Binnenlandse Zaken

Castaner krijgt op zijn departement de steun van Laurent Nunez die benoemd wordt als staatssecretaris. Nunez is chef van de Franse veiligheidsdiensten en met zijn benoeming lijkt de Franse regering het signaal te geven dat terreur- en veiligheidsdossiers meer dan ooit de prioriteit vormen.

Grote herschikking regering

Premier Edouard Philippe vervangt maar liefst vier ministers. Didier Guillaume wordt de nieuwe minister van Landbouw en Jacqueline Gourault neemt het ministerie voor Territoriale Cohesie over. Op het departement Cultuur moet Françoise Nyssen opstappen. Nyssen die in Etterbeek geboren is, wordt vervangen door Franck Riester. 

AFP or licensors

De herschikking van de Franse regering is geen toeval want de Franse president Macron heeft er enkele moeilijke maanden opzitten. Afgelopen zomer raakte zijn persoonlijke lijfwacht Alexandre Benalla in opspraak na geweldpleging op een 1 meibetoging, daarna stapte de populaire minister van Ecologische Transistie  Nicolas Hulot op en onlangs nam ook Gérard Collomb ontslag als minister om opnieuw burgemeester van Lyon te worden.  Al die gebeurtenissen maakten dat de populariteitscijfers van Macron daalden tot net boven de dertig procent. Macron hoopt daarom dat zijn regering met deze grondige herschikking een nieuw elan krijgt.

Meest gelezen