(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Gijzelnemer Keulen is Syrische vluchteling

De Duitse autoriteiten hebben de identiteit vastgesteld van de man die gisteren een vrouw gijzelde in een apotheek in het station van Keulen. Het zou gaan om een 55-jarige Syrische vluchteling.

De Syriër geraakte gewond bij de politieactie in het station en moest ter plekke gereanimeerd worden. "Hij ligt nu in een kunstmatige coma", zei Miriam Brauns, de vicedirecteur van de politie in Keulen. Het gaat om een 55-jarige Syriër met een officieel vluchtelingenstatuut, wiens papieren door de politie werden aangetroffen in de apotheek.

De man gooide gisteren eerst een molotovcocktail in een fastfoodrestaurant in het station, waarbij een 14-jarig meisje gewond raakte. Ze liep zware brandwonden op. Vervolgens gijzelde hij een vrouw in een apotheek. Daar schoten de agenten hem neer.

Duitse agenten vielen later binnen in het vluchtelingenverblijf waar de man verbleef,  in de wijk Neuehrenfeld. Daar trof de politie nog een hoeveelheid benzine aan. Aanwijzingen naar mogelijke medeplichten werden niet gevonden.

Hoewel ze de Syriër nog niet kon verhoren, denkt de politie dat de gijzeling ongepland was. Het doelwit zou alleen het fastfoodrestaurant zijn geweest, maar daar sprongen de sprinklers aan. 

De echtgenote van de 55-jarige Syriër woont nog in Syrië, zijn zoon en zijn broer zijn in Duitsland. Sinds 2013 heeft de man 13 strafbare feiten gepleegd, onder meer wegens drugs, fraude, winkeldiefstal en huisvredebreuk.

Meest gelezen