Industrie maakt plaats voor natuur in Kempenbroek

In het Grenspark Kempenbroek in de regio Bocholt-Maaseik-Weert-Craenendonk is een stuk vervuilde industriegrond omgezet in natuurgebied. Want in Weert is het terrein van een voormalig straalbedrijf gesaneerd. Daardoor komt er zo'n 30 ha aan natuur bij.

Het straalbedrijf kon onlangs verhuizen naar een meer geschikte locatie op een industrieterrein. En het oude fabrieksterrein, dat vervuild was met zware metalen, werd gesaneerd. De vervuilde grond werd afgegraven en vervangen door propere grond. Maar de vervuilde grond werd niet afgevoerd. ARK Natuurontwikkeling heeft er een heuvel mee aangelegd. "Alle grond werd ingepakt zodat de vervuiling niet weg kan sijpelen", verzekert Nico de Koning. "De heuvel is uiteindelijk zo'n 10 meter hoog geworden. En van daar boven heb je een prachtig uitzicht op de omgeving."

Beste moet nog komen

"De werken zijn net opgeleverd, maar over enkele jaren heeft de natuur hier zijn werk gedaan en dan zal je een prachtig moerasgebied zien", vertelt de Koning lyrisch. "En misschien komen er dan wel edelherten uit de bossen gelopen. Of zie je de wielewaal boven de grasvelden vliegen." Op het terrein staat ook een oud herenhuis. Dat is nog altijd in privé-handen en zal gerestaureerd worden. Mogelijk krijgt het een toeristische bestemming. 

 

Meest gelezen