Videospeler inladen...

Jan Segers over Ninove: "De reden dat N-VA er niet in meegaat is van strategische aard"

De N-VA gaat niet samenwerken met de Vlaams Belang-gerelateerde lijst Forza Ninove en wil vanuit de oppositie "per dossier" al dan niet steun geven. Volgens editorialist Jan Segers (Het Laatste Nieuws) zit daar vooral een strategische reden achter, meer dan een moreel-ethische. Dat zei Segers in "De afspraak" op Canvas.

Vanmiddag liet de N-VA van Ninove weten dat de partij "na intern overleg en aftoetsing met de nationale partijleiding" voor de oppositie kiest in plaats van in zee te gaan met Forza Ninove. Gisteravond had N-VA-voorzitter Bart De Wever gesteld dat de kansen op zo'n samenwerking "sub zero" waren nadat een controversiële Facebook-post was bovengehaald van Guy D'haeseleer, de lijsttrekker van Forza Ninove. 

Het incident rond de Facebook-post zal niet geholpen hebben om bij andere partijen meer sympathie te oogsten voor Forza Ninove, stelt Jan Segers. "Maar ik denk dat het eigenlijk een welgekomen alibi is voor de N-VA. Volgens mij is dé reden dat N-VA er niet in meegaat van strategische aard."

De democraat in De Wever gunt de burgemeesterssjerp wel aan D'haeseleer, denkt Segers. "Maar hij weet ook dat als hij in Ninove met de N-VA toetreedt tot een coalitie met Forza Ninove, een belangrijk argument om potentiële Vlaams Belang-kiezers van het Vlaams Belang weg te houden komt te vervallen."

Bart De Wever heeft namelijk steeds laten optekenen dat een stem voor Vlaams Belang volgens hem een verloren stem is. "Stel dat hij zou toetreden tot een coalitie met Forza Ninove, verspeelt hij dat argument dat hij het liefst uitspeelt en dat hem bijzonder goed uitkomt. Dat dreigt hem dan bijzonder zuur op te breken over heel Vlaanderen bij de volgende Vlaamse en federale verkiezingen", aldus Jan Segers.

Bekijk het gesprek met Jan Segers en Guy D'haeseleer in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen