Videospeler inladen...

Jemen: voor meer dan 10 miljoen mensen dreigt de hongerdood

Wij Belgen zijn met meer dan 10 miljoen. Jemen heeft 30 miljoen burgers. Dat cijfer kan zakken naar 20 miljoen. Want voor 1 op de 3 inwoners van Jemen dreigt de hongerdood. 10 miljoen mensen in doodsgevaar.  Evenveel als er Belgen zijn. Met dat cruciale verschil: Jemen ligt in het Arabische schiereiland. En er woedt al jaren een oorlog.

De Verenigde Naties slaan alarm. Meer dan de helft van de Jemenieten weet niet hoe aan de volgende maaltijd te komen. En meer dan tien miljoen Jemenieten staan op de rand van wat een menselijk lichaam aan kan. De hongerdood dreigt.

Oorlog maakt alles kapot

De situatie is schrijnend. Omdat er wel degelijk voedsel is. 51.000 ton graan, 51 miljoen kilo dus, ligt opgeslagen in Hodeida, een stad in het westen van Jemen. Met die 51.000 ton kunnen meer dan 6 miljoen mensen bijna drie maanden worden gevoed. Maar de medewerkers van de VN-Voedselorganisatie raken niet tot bij de silo's. Want Hodeida is oorlogsgebied. Er wordt dagelijks hard gevochten.

Drie en een half jaar geleden brak in Jemen de hel los. We zijn tienduizend doden verder en er is nog geen zicht op een oplossing. De strijdende partijen: sjiietische rebellen en Iran enerzijds, het Jemenitische regeringsleger dat hulp krijgt van Saudi-Arabië anderzijds. Een moordend gevecht om de macht, gedekt door de Almacht...

Honger vreet zich naar de dood...

De hongerdood is niet alleen mensonterend, maar ook pijnlijk. Na een kleine maand is het lichaamsvet opgebruikt. Het lichaam begint dan als het ware zijn eigen organen op te vreten. De symptomen: algemeen ziektegevoel, gehoorverlies, dubbel zicht, braken, psychische labiliteit, inwendige bloedingen. Meestal sterft de uitgehongerde mens na anderhalve maand. Veel tijd is er dus niet om 10 miljoen Jemenieten te redden. Maar of de strijdende partijen zich daar iets van aantrekken...

Pieter Wezeman: "De oorlog wordt gevoerd met zware wapens uit het westen"

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen