Videospeler inladen...

Bevestigd: SP.A/Groen, Open VLD en CD&V werken aan grote Gentse coalitie

In Gent werken het kartel SP.A/Groen, Open VLD en CD&V aan een grote coalitie. Daarmee is er officieel een doorbraak in de coalitievorming in Gent. De gesprekken over een bestuursakkoord worden deze week nog opgestart. Over inhoudelijke afspraken en de burgemeesterssjerp is nog geen beslissing gevallen.

Vanmiddag was er overleg tussen de Gentse kopstukken van SP.A/Groen enerzijds, en Open VLD en CD&V anderzijds op een geheime locatie. Beide kampen hebben elkaar nodig voor een meerderheid, andere politiek haalbare coalities zijn niet meteen mogelijk in Gent. En nu is er witte rook: de vier partijen hebben officieel bevestigd dat ze werken aan een grote coalitie.

Tot nu was er een patstelling: Mathias De Clercq van Open VLD had de burgemeesterssjerp opgeëist en klikte gisteren nog zijn partij vast aan de CD&V van Mieke Van Hecke. Maar dan is er nog een derde partij nodig om tot een meerderheid te komen. Het linkse kartel van SP.A/Groen kan daarvoor zorgen, maar dat kartel - dat ondanks verlies de grootste formatie is gebleven - zou ook de burgemeester willen leveren. Bovendien stond De Clercq weigerachtig tegenover samenwerking met Groen én SP.A

Maar nu is er toch een doorbraak en hebben het kartel SP.A/Groen, Open VLD en CD&V elkaar gevonden om samen een coalitie te vormen. De partijen hebben vandaag "op wederzijdse uitnodiging een constructief gesprek" gehad. "De partijen rond de tafel hebben een werkmethode afgesproken om een positief project op poten te zetten voor Gent en de Gentenaars".

De gesprekken over een bestuursakkoord zullen deze week nog worden opgestart. De partijen zullen daarvoor naar eigen zeggen hun tijd nemen en de gesprekken voeren "in alle luwte en rust".

Wie wordt burgemeester?

Die "grote coalitie" is goed voor 40 van de 53 zetels in de gemeenteraad, met twee partijen die ongeveer even groot zijn (Open VLD met 15 zetels en Groen met 14 zetels) en twee kleinere broertjes (SP.A met 7 zetels en CD&V met 4 zetels).

Over mandaten en de burgemeesterssjerp is nog geen beslissing gevallen. Mathias De Clercq had zichzelf tot nieuwe burgemeester uitgeroepen op verkiezingsavond. Maar SP.A/Groen heeft ook een kandidaat, niet meer SP.A'er Rudy Coddens, maar Filip Watteeuw van Groen.

"En Watteeuw heeft een troef, namelijk dat het kartel nog altijd overeind blijft en dat blok is groter dan Open VLD en CD&V. Maar bij Groen klinkt de claim op de sjerp veel minder hard dan bij Open VLD. Mathias De Clercq heeft dan weer als troef dat zijn partij zo vooruit is gegaan en zijn enorm pak voorkeurstemmen", legt Bart Verhulst uit.

Bekijk hier het overzicht van de dag in Gent uit "Terzake"

Videospeler inladen...

Verhulst: "Grote coalitie heeft ruime meerderheid"

Videospeler inladen...

Meest gelezen