Paul Allen en Bill Gates, samen op het jaarlijkse PC Forum in 1987
Ann E. Yow-Dyson / Getty Images

Medeoprichter van Microsoft, Paul Allen, is overleden

Paul Allen, de man die samen met Bill Gates Microsoft oprichtte is overleden. De 65-jarige zakenman overleed aan de gevolgen van lymfeklierkanker. Dat meldt zijn huidige bedrijf Vulcan Inc. namens de familie. Allen is overleden in zijn geboortestad Seattle.

Paul Allen richtte in 1975 met Bill Gates het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft op, dat hen beiden multimiljardair zou maken, doordat computers over de hele wereld op hun software zouden draaien.

De twee softwarepioniers leerden - hoe kan het anders - elkaar kennen tijdens computerlessen op de middelbare school, in Seattle. Als zoon van een universiteitsbibliothecaris had Allen toegang tot een computerlokaal.  Dat werd oogluikend toegelaten aan de jonge Allen en Gates. Tot hen de toegang werd ontzegd omdat ze net iets te veel profiteerden van het privilege. Dat schreef Allen vorig jaar nog op Linkedin. Toen Allen en Gates later beiden gingen studeren, hielden ze contact.

Bedrijfje

Allen stopte al na twee jaar met studeren en overtuigde Gates om hetzelfde te doen, zodat ze in 1972 samen software konden schrijven en een bedrijfje konden oprichten. Hun eerste bedrijfje heette Traf-O-Data, een bedrijfje om verkeersdata te meten. 

Pas drie jaar later zouden de twee Micro-Soft oprichten - toen nog met streepje - met Gates als CEO. Eerst schreven ze de programmeertaal MS-Basic voor de eerste pc. Maar de grote doorbraak kwam er toen computerfabrikant IBM besloot pc's te bouwen en Microsoft de opdracht gaf om daarvoor het besturingssysteem te ontwikkelen.

Dat werd Microsoft Disc Operating System, kortweg MS- DOS.  Gates en Allen hadden het systeem voor 50.000 dollar gekocht van een andere ontwikkelaar en ontwikkelde dat verder. MS-DOS zou de basis vormen voor Windows, dat pas in 1985 het levenslicht zag, toen Paul Allen Microsoft al drie jaar had verlaten omdat hij de ziekte van Hodgkin, oftewel bloedkanker, bleek te hebben, waarvan hij later genas.

Miljardair

Na Paul Allens vertrek probeerde Bill Gates zijn zakenpartner te overtuigen om zijn aandelen in Microsoft te verkopen. Maar Allen weigerde. Een slimme zet, want zo werd Allen later miljardair, toen Microsoft naar de beurs trok. Allens vermogen wordt op 20,3 miljard dollar geschat.

Met zijn fortuin richtte Paul Allen een investeringsmaatschappij op. Daarmee  investeerde Allen in wetenschappelijk onderzoek, vastgoed, technologie, ruimtevaart, en basket- en honkbalteams. Net als Bill Gates schonk Paul Allen ook een groot deel van zijn fortuin aan liefdadigheid, onder andere via zijn eigen stichting. 

Ziekte

Begin deze maand werd bekend dat Allen opnieuw leed aan non-hodgkinlymfoom, dezelfde ziekte die ook in 2009 bij hem werd vastgesteld. Hij liet toen nog weten optimistisch te zijn over de behandelingen die hij kreeg, maar gisteren is Paul Allen op 65-jarige leeftijd overleden. 

In een reactie laat Bill Gates weten dat hij kapot is van het overlijden van "een van mijn oudste en dierbaarste vrienden. " Huidig Microsoft-topman Satya Nadella laat weten dat "Allens bijdragen aan ons bedrijf, onze industrie en aan onze gemeenschap" onmisbaar zijn geweest.

Meest gelezen