Videospeler inladen...

Twee blokken in Gent gaan samenzitten "om werkwijze te bekijken", kartel ziet ook nog andere partijen

Er is een eerste stap gezet om uit de patstelling in de Gentse politiek te raken. De twee blokken in de onderhandelingen hadden contact en zullen deze namiddag samenzitten. Het kartel Groen-SP.A zal ook nog andere partijen zien. Na de verkiezing van zondag vormden zich twee grote blokken in de coalitiegesprekken. Het kartel Groen-SP.A spreekt van een mogelijke groene burgemeester, maar Open VLD en CD&V verbonden ook hun lot aan elkaar en willen de sjerp voor Mathias De Clercq (Open VLD). 

De twee politieke blokken in Gent zullen deze namiddag samenzitten "om een werkwijze te bekijken en te overleggen hoe het verder moet". Dat hebben ze beslist na onderling contact.

Na de verkiezingen in Gent verlopen de onderhandelingen stroef. Twee blokken willen het initiatief nemen om een coalitie te vormen, en dan ook de burgemeester leveren. Enerzijds hebben kopstukken Mathias De Clercq (Open VLD) en Mieke Van Hecke (CD&V) de handen in elkaar geslagen. Zij sturen mogelijk aan op een breuk van het groen-rode kartel en willen resoluut de sjerp aan De Clercq geven. 

Anderzijds spreekt ook het kartel Groen-SP.A van een "mogelijke groene burgemeester". Zij nodigen "alle democratische partijen" uit voor een gesprek deze namiddag, zegt Groen-kopstuk Filip Watteeuw. 

Eerst was er discussie over wie nu wie zou uitnodigen, en wanneer dat precies zou plaatsvinden, maar de vier partijen hebben nu afgesproken om elkaar deze namiddag te zien. Voorlopig klinkt het bij Rudy Coddens en huidig burgemeester Daniël Termont, beiden van SP.A, dat er "geen verdere commentaar komt". 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":  

Videospeler inladen...

De sjerp

Het lijkt om puur politieke details te gaan, maar dat is het zeker niet. Wie de lead neemt in de gesprekken zal mee bepalen wie de burgemeesterssjerp in Gent krijgt. Samen is het kartel Groen-SP.A de grootste lijst (21 zetels). Watteeuw (Groen) spreekt dan ook van "een mogelijke groene burgemeester".

Maar bekijkt men alle partijen apart, dan is Open VLD de grootste (15 zetels). De Clercq claimde tijdens de verkiezingsnacht al meteen de sjerp. Voorbarig enthousiasme? "Wij spreken over alles", zegt Watteeuw. "Alles is bespreekbaar. We moeten alle mogelijke pistes afgaan. Eerst het inhoudelijke, dan pas bekijken we wie welke functie invult." Over één ding is Watteeuw wel duidelijk: het kartel gaat samen verder. 

Voorakkoord of verwantschap

Dat Open VLD en CD&V gisteren een blok vormden in de coalitiegesprekken in Gent, was een verrassende strategische zet. Het geeft volgens Watteeuw "een andere dynamiek". "Wij hebben ze apart uitgenodigd. Als ze samen komen, nemen we daar akte van. Dat verandert het gesprek op zich, uiteraard, want dat geeft een andere dynamiek", zegt hij. Met hun blokvorming sturen Open VLD en CD&V mogelijk aan op een breuk van het groen-rode kartel. 

Dat nieuwe "kartel", Open VLD en CD&V, werd daar al voor de verkiezingen over gesproken in een soort voorakkoord? Dat ontkent Van Hecke volledig: "We zijn vrij naar de verkiezingen getrokken, maar op dit moment heeft Mathias steun nodig. Hij wil de klinkende overwinning van Open VLD verzilveren." Volgens Van Hecke zijn er verschillende "punten van gelijkenis" tussen haar visie en die van De Clercq. "Mathias is een heel sociaal bewogen liberaal", zegt ze. 

Ik vind cultuur een fantastische bevoegdheid

Mieke Van Hecke, lijsttrekker voor CD&V in Gent

Wel heeft Van Hecke al nagedacht over de positie die ze in het stadbestuur zou willen innemen. "Ik heb negen jaar gewerkt in de sector cultuur voor het Vlaams Parlement. Ik vind cultuur een fantastische bevoegdheid, niet alleen voor de kunsten en de podia, maar om alle mensen te betrekken, ook diegenen die het moeilijk hebben." Een rol als schepen van Cultuur slaat Van Hecke dan ook niet af. 

AUDIO Herbeluister hier het gesprek met Mieke Van Hecke op Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Meest gelezen