Videospeler inladen...

N-VA stapt niet in coalitie met Forza Ninove en kiest voor oppositie, D'haeseleer: "Hoop N-VA nog te overtuigen"

De N-VA in Ninove kiest voor de oppositie en gaat dus niet besturen met de Vlaams Belang-gerelateerde lijst Forza Ninove. "Na intern overleg en aftoetsen met de nationale partijleiding is het bestuur tot de conclusie gekomen niet in te gaan op de uitnodiging van Forza Ninove", klinkt het. Door de oppositiekuur van de N-VA is het onmogelijk om nog een meerderheid te vormen in Ninove. Maar de N-VA is bereid om vanuit de oppositie "dossier per dossier" gedoogsteun te geven om een totale onbestuurbaarheid te vermijden.

Forza Ninove haalde afgelopen zondag liefst 40 procent van de stemmen. Lijsttrekker en Vlaams Belanger Guy D'haeseleer keek in de richting van de N-VA om samen een bestuur te vormen. N-VA-voorzitter Bart De Wever liet gisterochtend de deur enigszins op een kier voor samenwerking. Maar toen een omstreden Facebook-post van D'haeseleer van een tijd terug opnieuw opdook, noemde De Wever de kans dat het effectief tot een samenwerking zou komen "sub zero".

En er komt nu inderdaad geen samenwerking. "Na intern overleg en aftoetsen met de nationale partijleiding is het bestuur tot de conclusie gekomen niet in te gaan op de uitnodiging van Forza Ninove", luidt het. Geen coalitie tussen Forza Ninove en de N-VA dus.

Meer nog: de N-VA in Ninove - die bijna 8 procentpunt verloor bij de verkiezingen - kiest resoluut voor de oppositie. De partij wil dus ook geen anti-Forza-Ninove-meerderheid vormen met de andere partijen. Daardoor dreigt onbestuurbaarheid in Ninove want ook de Open VLD van huidig burgemeester Tania De Jonge en de lijst S.A.M.E.N. weigeren met Forza Ninove te besturen, maar hebben een derde partij om tot een meerderheid van de zetels te komen. Forza Ninove zelf komt twee zetels te kort.

De N-VA laat in dat licht verstaan vanuit de oppositie gedoogsteun te zullen leveren "per dossier". "Onze partij wil Ninove niet in onbestuurbaarheid storten. Onze mandatarissen zullen, vanuit de oppositie, dossier per dossier beoordelen en deze steunen indien dit het algemeen belang van de stad dient." 

Open VLD: "D'haeseleer moet het nu oplossen"

Zijn Open VLD en S.A.M.E.N. nu aan zet? Gedoogsteun vanwege de N-VA vanuit de oppositie zou hen in elk geval geen comfortabele situatie opleveren en bovendien is Forza Ninove veruit de grootste partij. De Open VLD legt de bal dan ook in het kamp van Forza Ninove en lijsttrekker D'haeseleer. "Wij zij niet de initiatiefnemers. Ik weet niet of hij in staat is om een minderheidsbestuur op de been te brengen. Wij zullen nooit met hem in zee gaan", zegt Tania De Jonge. "Het is aan hem."

Volgens de huidige liberale burgemeester is de kans groot dat D'haeseleer burgemeester wordt. "Maar dan moet hij wel aan voldoende handtekeningen geraken", aldus De Jonge. Dat gaat dan over de voordrachtsakte van de nieuwe burgemeester. Zal D'haeseleer aan handtekeningen van de helft van het aantal gemeenteraadsleden geraken?

"Ik hoop dat ik de N-VA alsnog zal kunnen overtuigen"

D'haeseleer zelf ziet naar eigen zeggen alvast een opening in de mededeling van de N-VA om vanuit de oppositie dossier per dossier te beoordelen en te steunen als dat in het belang van de stad is. Maar het is niet duidelijk of de N-VA'ers daarmee bedoelen de handtekeningen te zullen zetten die D'haeseleer de burgemeesterssjerp zouden bezorgen.

Al zou de kopman van Forza Ninove de situatie liever anders zien."Ik hoop dat ik de komende weken de mensen van de N-VA alsnog kan overtuigen om volwaardig deel te nemen aan een schepencollege in Ninove", reageert D'haeseleer bij VRT NWS.

Ninovieters proberen de uitslag nog te verteren

Videospeler inladen...

De Schutter: "Belangrijke beslissingen kunnen voorlopig niet genomen worden"

Videospeler inladen...

Meest gelezen