Na 50 jaar toch proclamatie voor rebelse leerlingen

Het zesde jaar secundair onderwijs, dat is het jaar dat je chrysostomos viert en afstudeert, mét een proclamatie. Niet voor de zesdejaars van Mater Dei in Overpelt, 50 jaar geleden. Afstuderen wel, maar dat was dan ook alles.

"Wij waren wat rebels", vertelt Lisette Claes, één van die toenmalige zesdejaars. "We wilden meer vrijheid, het was de periode van mei '68, Leuven Vlaams. Maar de leerlingen kregen geen toestemming om op straat te komen. En waar het voor de zesdejaars misliep was op de boekenbeurs. We zagen een leerkracht die een sigaret opstak, wij dachten: wij doen dat ook,  en we werden betrapt. De straf die daarop volgde gold voor alle zesdejaars en dat een heel jaar lang", vertelt Lisette. "We kregen geen chrysostomos en geen proclamatie". 

Boos en geprotesteerd, maar straf bleef 

"De zesdejaars hebben zelf een protest georganiseerd. Ze zijn op straat gekomen in Overpelt, om voor zichzelf en voor Leuven Vlaams op te komen. Ze waren uiteraard ook boos. Eigenlijk heeft dat de groep toen ook wel dichter bij mekaar gebracht", zegt Lisette.  "We hebben dan maar zelf een soort proclamatie georganiseerd, maar je hebt natuurlijk die organisatiekracht niet om alles mooi af te werken."

 

Na 50 jaar dan toch proclamatie

Om de 5 jaar houdt Mater Dei een bijeenkomst voor de oud-leerlingen. En in de groep van de 68-jarigen kwam het hele verhaal van 50 jaar geleden weer op de proppen. De huidige directrice vond de straf van toen buiten proportie en heeft de leerlingen een soort eerherstel gegeven. Ze is snel de zwarte hoedjes gaan halen die gebruikt worden voor de huidige laatstejaars. Die heeft ze uitgedeeld aan de groep, ze heeft een korte speech gegeven en de groep kreeg een hartelijk applaus. Een gebaar dat ten zeerste geapprecieerd werd. Omdat nu maar acht oud-leerlingen van dat jaar aanwezig waren, werkt de directrice van Mater Dei aan een bijeenkomst voor het hele laatstejaar van 1968. 

Meest gelezen