Videospeler inladen...

Bart De Wever weigert persoonlijk gesprek met Guy D'haeseleer: "Jezelf uitnodigen getuigt van weinig stijl"

Bart De Wever weigert een persoonlijk gesprek met Guy D'haeseleer, de man die zondag met zijn Forza Ninove 40 procent van de stemmen kreeg. D'haeseleer had dat gevraagd, nadat De Wever duidelijk had gemaakt dat N-VA hoogstwaarschijnlijk geen coalitie zal vormen met Forza Ninove. "Jezelf publiekelijk uitnodigen getuigt van weinig stijl", reageert De Wever nu. Intussen is duidelijk geworden dat de N-VA in Ninove niet gaat besturen met Forza Ninove.

Zondag haalde Guy D'haeseleer veertig procent van de stemmen binnen in Ninove. Het Vlaams parlementlid voor Vlaams Belang is dan ook aan zet om een coalitie op poten te zetten. Daarvoor kijkt hij vooral naar N-VA. Gisterochtend leek N-VA-voorzitter Bart De Wever de deur nog op een kier te zetten voor zo'n coalitie. Maar 's avonds mocht Guy D'haeseleer die hoop opbergen, nadat De Wever een oude Facebookpost onder ogen had gekregen. 

"Vroeg op om de chocomousse te maken voor ons Breughelfestijn", had D'haeseleer geschreven bij een foto van zwarte kinderen. Tijdens het kopstukkendebat van VRT NWS noemde De Wever dat Facebookbericht "walgelijk". Als reactie op de post heeft de lokale N-VA-afdeling een afspraak met Forza Ninove vandaag ook afgezegd. Dat er zeker geen samenwerking komt, wilde Karolien De Roose (nummer 2 op de N-VA-lijst) nog niet gezegd hebben. "We gaan eerstdaags verduidelijken wat en hoe."

Gesprek met De Wever

Guy D'haeseleer vroeg daarop een gesprek met de N-VA-voorzitter.  Volgens D'haeseleer was de Facebookpost er een uit een reeks van vijf, ludiek bedoelde posts. Een gesprek met De Wever zou dat kunnen ophelderen.

"Als je die ene post eruit licht en volledig uit zijn context trekt, kan die inderdaad verkeerd overkomen. Ik wil mij daarvoor zelfs verontschuldigen, als dat moet", zegt D'haeseleer. "Wie mij kent weet dat ik geen racist ben en dat er ook geen plaats is voor racisten in mijn partij." 

De Wever weigert zo'n gesprek. "Jezelf publiekelijk uitnodigen getuigt van weinig stijl", zegt De Wever. "De gesprekspartner bij lokale onderhandelingen is onze lokale afdeling. Die geniet ons volste vertrouwen."

N-VA in de oppositie

De N-VA in Ninove heeft nu beslist om niet met Forza Ninove te besturen en om tout court in de oppositie te gaan. Daardoor is het niet meer mogelijk om in Ninove een meerderheid te vormen.

 Open VLD en S.A.M.EN. hebben een derde partij nodig, maar weigen met Forza Ninove samen te besturen. Forza Ninove zelf komt twee zetels te kort

Om totale onbestuurbaarheid te vermijden, is de N-VA naar eigen zeggen bereid om vanuit de oppositie "dossier per dossier" gedoogsteun te geven. 

Lynchpartij

De lijsttrekker van Forza Ninove vindt dat er sinds zondag een lynchpartij plaatsvindt, een hetze tegen zijn partij, die gevoerd wordt door "de regimepers" die elke kans grijpt om rechtse partijen te beschadigen: "Als het over links gaat, zijn er geen grenzen en kan alles. Als het over rechtse partijen gaat, wordt alles uit zijn context getrokken en opgeklopt." Volgens D'haeseleer wordt de hetze "gevoed vanuit het schepencollege", waar nu nog de partijen CD&V, SP.A-Groen en Open VLD zetelen. 

Meest gelezen