Olijfbomenpest vastgesteld in Roeselare

West-Vlaanderen heeft een Belgische primeur: de olijfbomenpest. In een bedrijf in Roeselare is een bacterie vastgesteld die veel andere planten kan besmetten en doen sterven.

In het bedrijf in Roeselare is de bacterie xylella fastidiosa vastgesteld. Die bacterie kan heel wat planten besmetten en doen sterven. Ze is gelukkig totaal ongevaarlijk voor ons. Ze kweken in dat bedrijf sierolijven en normaal gezien eet je dat niet op.

Spaanse pest

De bacterie is in het bedrijf geraakt via olijfbomen die vanuit Spanje zijn ingevoerd. Het Federaal voedselagentschap onderzoekt de besmetting in het bedrijf en alle besmette planten zijn intussen vernietigd. Een deel was wel al verkocht aan tuincentra en tuinaannemers. Daarom is er extra onderzoek nodig.

"Het bedrijf in Roeselare hoopt zo snel mogelijk weer te kunnen verder werken", zegt Pieter Vanoost van het Algemeen Verbond van Belgische siertelers. "De laatste stalen waren negatief, woensdag of donderdag kunnen we opnieuw volledig opstarten."

Meest gelezen