Open VLD en CD&V gaan samen formatiegesprekken leiden in Oostende

Open VLD en CD&V verbinden in Oostende hun lot aan elkaar. Beide partijen gaan nu de formatiegesprekken opstarten. Bart Tommelein (Open VLD) ziet nog altijd het klavertje vier Open VLD, CD&V, Groen en N-VA als de beste oplossing voor een vernieuwingsproject.

Vanwaar deze démarche van Open VLD en CD&V? "Ik heb gemerkt dat er vanuit de grootste partij geen enkele uitnodiging is gekomen", zegt Open VLD-lijsttrekker Bart Tommelein, "noch naar CD&V, noch naar Open VLD." 

De grootste partij, dat is de Stadslijst van uittredend burgemeester Johan Vande Lanotte. CD&V en Open VLD zullen nu proberen het heft in handen te nemen. Beide partijen zien veel raakpunten in hun partijprogramma's voor Oostende. "Er is veel meer dat ons bindt dan wat ons scheidt", zegt Tommelein in onderstaand gesprek:


CD&V en Open VLD zijn vastbesloten dat ze zullen blijven samenwerken en zijn van plan een coalitie te vormen van vier partijen: Open VLD, CD&V, N-VA en Groen. "Wij weten dat Groen daar nog altijd niet van overtuigd is, maar wij zijn wel overtuigd van elkaar en geloven in een nieuw toekomstproject voor Oostende", zegt Bart Tommelein.

(Lees verder onder de grafiek.)

Nu Open VLD en CD&V zich vastklikken, liggen er niet veel opties meer op tafel: of het wordt de coalitie met Open VLD CD&V, N-VA en Groen,  waar Tommelein op aanstuurt, of het wordt een voortzetting van de huidige coalitie, maar Bart Tommelein wil geen burgemeester worden in een coalitie met de Stadslijst omdat die nog te sterk is.

Derde optie is dat de Stadslijst zelf een coalitie vormt met N-VA en Groen, maar net die verbinding tussen N-VA en Groen is het knelpunt in het verhoopte klavertje vier van Tommelein en Krista Claeys (CD&V).

De tandem gaat morgen spreken met N-VA en eind deze week met Groen.  

Meest gelezen