Paul Van Miert wordt nieuwe burgemeester van Turnhout

Het leek een zeer moeilijke coalitievorming te worden in Turnhout. Toch zijn vier partijen daar één dag na de gemeenteraadsverkiezingen in geslaagd. De gesprekken tussen N-VA, SP.A, Groen en CD&V zijn afgerond. Paul Van Miert (N-VA) wordt de nieuwe burgemeester.

Veel mogelijkheden

Zondagavond kwam N-VA als de grootste partij uit de bus voor Turnhout. Daarmee stond Paul Van Miert voor de moeilijke opdracht om een coalitie te vormen. Er waren twaalf mogelijke coalities, maar geen enkele lag voor de hand. Toch zijn N-VA, Groen, SP.A en CD&V er zo goed als zeker in geslaagd om een coalitie te vormen.

Mandaten

“Naast inhoud wordt er ook altijd gesproken over hoeveel gewicht je hebt in een coalitie. Vanaf het begin was het duidelijk dat elke partij wou dat het gewicht gelijk verdeeld is," vertelt Marc Boogers (Groen). "En dat is ook goed. Mocht er een partij zijn die maar één mandaat heeft, dan is het gewicht van hun programma ook veel kleiner. De acht mandaten moeten evenwichtig verdeeld zijn. Elke partij krijgt er dus twee.” 

Toch houdt Boogers nog een slag om te arm. "Wij stappen in gesprekken om een coalitie te vormen. Vandaag moet iedereen kijken of zij hun programma waar kunnen maken binnen de coalitie."

Ambitie

Paul Van Miert wordt zo goed als zeker de nieuwe burgemeester. “Ik heb niet enkel de ambitie om een burgemeester te zijn tussen de burgers hier in Turnhout," vertelt hij. Hij wil ook het gezicht van Turnhout zijn naar de buitenwereld toe. “Burgemeester zijn is een zware taak, maar wel een mooie. Dat zijn dingen die je niet zomaar opgeeft.”

Verlies CD&V

Bij CD&V was er grote teleurstelling. Zij verloren twee van de zes zetels, en hebben er nu dus nog maar vier. "De meerderheid had vier partijen nodig," vertelt Francis Stijnen (CD&V). "Wij hebben ons altijd opengesteld om mee te besturen. We denken meer te kunnen betekenen voor de Turnhoutenaren als we in de meerderheid zitten, dan als we oppositie zouden voeren.”

Meest gelezen