Videospeler inladen...

Politievakbonden zullen flitsmarathon niet boycotten

De politievakbonden zullen hun leden niet oproepen om de grote flitsmarathon, die morgen start, te boycotten. Vorige maand hadden drie van de vier vakbonden nog gezegd dat ze actie zouden voeren tegen de werkomstandigheden bij de politie. Maar de vakbonden krijgen de actie niet meer georganiseerd omdat morgen ook een top tussen Europese en Aziatische regeringsleiders van start gaat.

De vakbonden sluiten niet uit dat er morgen op lokaal niveau geen actie gevoerd zal worden, maar een algemene oproep om de flitsmarathon te boycotten komt er dus niet. Dat bevestigen ACV en NSPV.

Morgen begint namelijk ook een top tussen de Europese en Aziatische regeringsleiders. "We hadden een stakingsaanzegging ingediend", zegt Carlo Medo van het NSPV. "Maar het personeel van de federale politie en heel wat leden van de lokale politie zijn voor die top opgevorderd."

Omdat heel veel agenten opgevorderd zijn, wordt het moeilijk om nog een boycot te organiseren. Maar dat er nog andere acties zullen volgen, lijkt wel zeker. "De redenen waarom wij actie willen voeren, daar is nog niets aan gewijzigd", zegt Joery Dehaes van het ACV. "De regering blijft ons statuut aanvallen, dus wij gaan onze plannen voorlopig ook niet wijzigen."

"Het is een kat-en-muisspel met de regering", bevestigt ook Medo. "Wij moeten telkens een stakingsaanzegging doen. En na een zogenoemde afkoelingsperiode van twaalf dagen kan het personeel opgevorderd worden. We worden dus eigenlijk gedwongen om stiptheidsacties - zoals die van vorige week - te organiseren." 

Meest gelezen