Videospeler inladen...

Rijksmuseum Amsterdam gaat "De nachtwacht" restaureren: publiek kan live meekijken

"De nachtwacht", het beroemde schilderij van Rembrandt wordt gerestaureerd. Dat heeft het Rijksmuseum in Amsterdam vanmorgen bekendgemaakt. Het publiek zal de restauratiewerken live kunnen volgen.

"De nachtwacht", het wereldberoemde werk van Rembrandt van Rijn, krijgt een grondige restauratie. Vanaf juli 2019 wordt het meesterwerk op sommige punten hersteld. Een nieuwe restauratie is nodig, omdat er nu een lichte waas op het doek te zien is. Ook zijn er verkleuringen. Met nieuwe microscooptechnieken kan de Nachtwacht nu beter worden gerestaureerd.

Het is voor het eerst sinds 1976 dat "De nachtwacht" wordt gerestaureerd. Deze keer zal dat gebeuren in de zaal waar het schilderij hangt, in De Nachtwachtzaal zelf. Er wordt een speciale vitrine gebouwd vóór het schilderij zodat het publiek alles kan volgen, van op een afstand van zeven meter. Ook wordt het mogelijk om via een livestream mee te kijken. De restauratie kan dus met andere woorden ook thuis of waar ook ter wereld gevolgd worden.

Het grootste onderzoeks- en restauratieproject voor het Rijksmuseum ooit

Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum

Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum spreekt van “het grootste onderzoeks- en restauratieproject voor het Rijksmuseum ooit.” In totaal zullen er 10 onderzoekers en 8 restaurateurs meewerken. De werken beginnen in juli volgend jaar en zullen zo'n 3 miljoen euro kosten.

Het schilderij werd in 1642 door Rembrandt van Rijn geschilderd en beeldt een schutterscompagnie af. De originele naam is "Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq". In de loop der jaren kleurde de verf steeds donkerder, waardoor het de naam "De nachtwacht" kreeg.

Het doek is eigendom van de stad Amsterdam en ruim 200 jaar geleden in bruikleen gegeven aan de Staat. Het is 4,54 meter breed en 3,79 meter hoog. Zonder lijst weegt het schilderij 170 kilo.

Meest gelezen