Videospeler inladen...

Enorme schade en zware dodentol na dagenlange overstromingen in Zuid-Frankrijk

Nu het peil van de rivier de Aude in Zuid-Frankrijk weer wat is gezakt, wordt duidelijk hoe groot de schade is van de overstromingen van de voorbije dagen. Die kostten intussen aan dertien mensen het leven. Drie slachtoffers zijn nog vermist. 

Onze reporter Jens Franssen staat in het dorp Puichéric in het departement de Aude. Puichéric bevindt zich op 15 km van het zwaar getroffen dorpje Trèbes, waar 9 van de 13 dodelijke slachtoffers het leven lieten. De rivier Aude, die door het gebied stroomt, is nog steeds een kolkende massa.

"Het is nog steeds code rood in de regio", meldt Jens, "Het wisselt van minuut tot minuut". Het noodweer blijft dus aanhouden in Aude, een regio die overigens wel wat wateroverlast gewoon is, maar die zich op zo'n extreme hoeveelheid water niet kon voorbereiden. "De hoeveelheid regen, die normaal op 6 maanden tijd valt, is nu op een paar uur tijd gevallen", zo Jens, "en daardoor is het water ook heel snel gestegen. Er was weinig tijd om mensen in veiligheid te brengen." 

Voorkomen was zo'n noodweer niet, maar de bewoners vinden wel dat de situatie slecht is aangepakt: "Waarom hebben we niet veel sneller een code rood gekregen?". Ze hekelen vooral het gebrek aan een noodsignaal: "Een systeem waarbij mensen, bijvoorbeeld, via sms zouden kunnen worden gewaarschuwd, dat is er niet", meldt Franssen. Bovendien viel de regen 's nachts en zijn veel mensen in hun slaap verrast.

De boodschap van de bewoners is duidelijk: "Wij willen in de toekomst veel vroeger worden gewaarschuwd, dat dìt niet opnieuw kan gebeuren."

Minister van Justitie Nicole Belloubet verklaarde eerder vandaag dat de Franse meteorologische dienst Météo-France binnenkort wordt uitgerust met een supercomputer waarmee ze de intensiteit van het slecht weer beter kan voorspellen. "Die zal binnen anderhalf jaar beschikbaar zijn", zei Belloubet. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" met Jens Franssen, ter plaatse in de Aude:

Videospeler inladen...

Meest gelezen