Videospeler inladen...

Bruno Tobback (SP.A) na de verkiezingen: "Lat moet hoger" 

"De sociaaldemocratie in Vlaanderen staat voor een uitdaging. De lat kan hoger liggen, en moet hoger liggen", zegt Bruno Tobback (SP.A) in "De ochtend" op Radio 1. Twee dagen na de lokale verkiezingen maken de partijen hun balans op. Volgens Tobback focust de partij te veel op de personen achter de politiek, maar pakken ze te weinig door op socialistische thema's: "Het kan niet zijn dat je moet kiezen tussen beschimmelde krotten of te weinig sociale woningen."

Twee dagen na de lokale verkiezingen wordt de balans opgemaakt door de verschillende partijen. Er is geen duidelijke winnaar, luidt vaak het verdict, maar wel één duidelijke verliezer: de SP.A. Die wist te scoren in Leuven met de nieuwe burgemeester Mohamed Ridouani en in Vilvoorde met burgemeester Hans Bonte. Maar in belangrijke rode bastions is de teneur slechter. SP.A verliest Brugge aan de CD&V'er Dirk De fauw, en in Gent en Oostende is het onzeker of de socialisten mee zullen besturen. 

"Gemeenteraadsverkiezingen zijn altijd afhankelijk van lokale factoren", zegt SP.A-parlementslid Bruno Tobback, ook gemeenteraadslid in Leuven.  Wat Mohamed "Mo" Ridouani in Leuven presteerde noemt hij "fantastisch". Maar Tobback geeft toe dat de sociaaldemocraten in Vlaanderen met een probleem zitten. 

"De sociaaldemocratie in Vlaanderen staat voor een uitdaging. Als je gemiddeld ergens tien à twaalf procent haalt, dan heb je een probleem", zegt hij. "De lat moet hoger liggen en de lat kan hoger liggen."

Waar knelt het schoentje? "Op dit moment hoppen we te veel van het ene naar het andere. We zijn aan het zoeken op welke thema's we ons kunnen profileren. Vaak zijn we te veel bezig met personen, maar vernieuwen doe je niet door een blik nieuwe gezichtjes open te trekken."

Vernieuwen doe je niet door een blik nieuwe gezichtjes open te trekken

Bruno Tobback, Vlaams parlementslid voor SP.A

Ofwel schimmel, ofwel te weinig sociale woningen

Volgens de SP.A'er gaan de socialisten niet diep genoeg in op de thema's die hun partij aanbelangen. "Eén voorbeeld uit de verkiezingen: de sociale huisvesting." In Gent kwam het socialistische bestuur onder vuur omdat sommige sociale woningen in de Gentse Sint-Bernadettewijk in erbarmelijke staat zijn.

"Ofwel bouw je bij en eindig je met beschimmelde krotten, ofwel renoveer je en loop je een achterstand op in het aantal sociale woningen". Dat is volgens Tobback nu de keuze. "Eigenlijk zouden we moeten aanklagen dat je die keuze moet maken in het rijke Vlaanderen. Als het van mij afhangt gaan we in mei naar de verkiezingen met een voorstel dat een einde maakt aan die beschamende situatie."

Crombez blijft op post

Tobback vindt niet dat voorzitter John Crombez daar de enige verantwoordelijkheid treft. Het partijbestuur besliste gisteren om Crombez op post te houden, hoewel die eerder had aangegeven dat hij bij een slecht resultaat in de centrumsteden zou terugtreden. "Het heeft geen zin om poppetjes te blijven vervangen. Ook geen voorzitters", zegt Tobback. Volgens hem moeten de sociaaldemocraten meer doorpakken op hun thema's. 

Het heeft geen zin om poppetjes te blijven vervangen. Ook geen voorzitters

Bruno Tobback, Vlaams parlementslid voor SP.A

Binnen zeven maanden trekt de Vlaming opnieuw naar de stembus voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Tobback zal daar zijn mandaat als parlementslid proberen verlengen. Intussen wordt hij omwille van de decumulregels bij SP.A geen schepen in het nieuwe stadsbestuur van Leuven. 

Meest gelezen