Videospeler inladen...

Tommelein: "Nog liever géén burgemeester dan een coalitie met lijst van Vande Lanotte, zelfs zonder hem"

Bart Tommelein, kopman voor de liberalen in Oostende, wil absoluut niet in een coalitie stappen met de Stadslijst van Johan Vande Lanotte, ook al zou Vande Lanotte daar zelf geen rol meer in spelen. Dat heeft hij gezegd in "Van Gils & Gasten". "Dan word ik nog liever geen burgemeester", klonk het, al is Tommelein vastberaden dat hij na CD&V ook N-VA en Groen zal kunnen overtuigen om een meerderheid te vormen in de koningin der badsteden.

"Als ik een coalitie maak met de stadslijst van Vande Lanotte, die vooral bestaat uit nieuwkomers waar niemand voor gestemd heeft en de oude krokodillen van de socialisten, dan bedrieg ik de kiezer. Ik heb het gevoel dat ik dat niet kan maken. Dan word ik nog liever geen burgemeester", aldus een ambitieuze Tommelein, die er rotsvast van overtuigd lijkt dat hij een coalitie zonder socialisten op de been zal kunnen brengen.

"In de politiek moet je rekenen om een meerderheid te hebben. In Oostende heb ik 21 gemeenteraadsleden nodig, en liefst iets meer om goed te kunnen besturen. Samen met CD&V komt mijn partij uit op 12 zetels, dan zijn er meer dan de Stadslijst van Vande Lanotte. En morgen heb ik een gesprek met de N-VA, die 7 zetels heeft behaald. Donderdag volgt dan het cruciale gesprek met Wouter De Vriendt van Groen. Stemt hij in, dan hebben we met vier partijen samen 24 zetels."

De Vriendt staat daar echter niet voor te springen. Het kopstuk van Groen in Oostende stuurt aan op een paarse coalitie, met socialisten dus, en zonder N-VA. "Ik kijk anders naar de dingen. Ik wil een coalitie maken met een mooi project voor Oostende, en daarvoor wil ik buiten de partijhokjes denken. Ik zoek 21 mensen die daaraan willen meewerken. Ik hoop Wouter te overtuigen met een positief project met groene accenten die hij belangrijk vindt, en ik ook. Maar ik zal nog wat moeten masseren", meent Tommelein.

"Waarom burgemeester niet rechtstreeks verkiezen?"

Tommelein pleit ook voor rechtstreekse burgemeestersverkiezingen. "In andere landen bestaat dat systeem al. En ik had het liever gehad, want dan was er nu geen discussie. Ik had de meeste voorkeurstemmen: dan zou ik nu burgemeester zijn. Ik vind dat oprecht een beter systeem, en de meerderheid van de Vlamingen ook. Het alternatief zijn situaties waarin andere partijen achter iemands rug een coalitie vormen."

Waarom Tommelein als Vlaams minister van Energie toch die ministerpost wil inruilen voor het lokale niveau, wil praatgast Herman Brusselmans graag weten. "Burgemeester worden van de stad waar je geboren en getogen bent en waar je de mensen echt kent, ik vind dat niet zakken. Dat is de mooiste job die er is", repliceerde Tommelein. "Je staat veel dichter bij de mensen. En het moment biedt zich aan: in Oostende is het tijd voor verandering. De socialisten hebben er 24 jaar bestuurd. Er zijn problemen in de stad, en de mensen op de stadslijst zijn niet staat om die aan te pakken."

Ook als Tommelein een coalitie op de been kan brengen, zal hij zijn mandaat in de Vlaamse regering uitdoen, tot aan de verkiezingen van mei 2019, zo bevestigt hij nog. "Ik kan dan met de coalitiepartners overeenkomen om mij enkele maanden te vervangen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft me gevraagd om mijn mandaat tot het einde te vervullen. En als ik iets beloof, dan doe ik dat. Maar laat me duidelijk zijn: na die Vlaamse verkiezingen word ik burgemeester, en geen minister meer."

Meest gelezen