Videospeler inladen...

Zaak-Khashoggi: topdiplomatie maar ook huiszoekingen

Nadat hij een beleefdheidsbezoek had gebracht aan de Saudische koning heeft Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Pompeo in Riyad ook met kroonprins Mohammed bin Salman gesproken. Bin Salman is de echte sterke man van Saudi-Arabië. Tijdens het diplomatiek topoverleg in Riyad wordt er in Istanbul voort gezocht: Turkse speurders onderzoeken na het consulaat ook de privéwoning van de Saudische consul in Istanbul.

De voorbije nacht gonsde het van de geruchten dat Saudi-Arabië een officiëel bericht de wereld ging insturen. Onder meer CNN had opgevangen dat de Saudi's schuld zouden bekennen. Dat ze zouden toegeven dat de verdwenen journalist Jamal Khashoggi was gestorven na een uit de hand gelopen ondervraging op het Saudische consulaat in Istanbul. Daar stapte Khashoggi op 2 oktober binnen voor wat formaliteiten. Sindsdien is de journalist en tegenstander van het huidig regime in Saudi-Arabië verdwenen. Maar het verwachte Saudische communiqué bleef uit.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Turken bijten zich vast in onderzoek

Volgens Turkije lijdt het geen twijfel dat Khashoggi op het Saudische consulaat is vermoord. De Turken moesten meer dan een week wachten op de Saudische toestemming om het consulaat in Istanbul te doorzoeken  (een consulaat is een gebouw dat diplomatiek is beschermd en dus niet zonder toelating mag worden betreden). Uiteindelijk gaven de Saudi's hun toestemming.

Gisteren gingen Turkse agenten het gebouw binnen op zoek naar sporen.  Vandaag schakelen de Turkse speurders een versnelling hoger: ze onderzoeken nu ook de privéresidentie van de Saudische consul. Volgens Turkije hebben de Saudi's trouwens sporen die tot de oplossing van het mysterie kunnen leiden, uitgewist.

Het Turks-Saudische conflict werkt de Verenigde Staten op de zenuwen.  Turkije én Saudi-Arabië zijn geen bondgenoten van elkaar, maar beide landen staan op goede voet met Washington. President Trump liet al weten dat de wapenleveringen aan Saudi-Arabië niet worden stopgezet.

Anderzijds kan het voor de Verenigde Staten niet door de beugel dat een bondgenoot in zijn consulaat zomaar een dissidente burger (Khashoggi werd steeds kritischer voor het Saudische regime) zou laten verdwijnen. Zeker omdat die burger, Jamal Khashoggi, in de Verenigde Staten woonde en werkte. Vandaar de diplomatieke trip van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Eerst dus naar Riyad, straks naar Istanbul. Europa haastte zich gisteren om zich achter de Verenigde Staten te scharen en "volledige opheldering" over de mysterieuze verdwijning te eisen

Meest gelezen