foto Sceptr

Uitgeverij Egmont mag op de Boekenbeurs staan, Boek.be aanvaardt uitspraak

Uitgeverij Egmont, dat vooral boeken van kopstukken van Vlaams Belang en radikaal rechtse auteurs publiceert, moet toegelaten worden op de Boekenbeurs, die over een paar weken begint. Het Hof van Beroep bevestigde gisteren een uitspraak van een rechtbank in eerste aanleg van een jaar geleden. Boek.be heeft Egmont jarenlang geweerd van de beurs, tot 2016. Volgens de organisator is Egmont geen uitgeverij, maar een politiek instrument van Vlaams Belang.   

Egmont is geen lid van de VZW GAU, de Groep Algemene Uitgevers. Maar volgens de rechter staan er op de Boekenbeurs altijd stands van uitgeverijen en verkopers die daar geen lid van zijn. De rechtbank vindt het discriminerend om Uitgeverij Egmont uit te sluiten. Egmont verwees in haar verdediging altijd naar de linkse uitgeverij EPO, die volgens Vlaams Belang een vehikel van de radikaal linkse PvdA is. 

Volgens Boek.be heeft de boycot van Egmont niets te maken met links of rechts. Boeken van Vlaams Belangers en geestesverwanten zijn vrij beschikbaar op andere stands. De organisator van de Boekenbeurs betreurt de uitspraak, maar zal die respecteren. Boek.be geeft geen verdere commentaar omdat de beurs voor de deur staat, en de enige prioriteit nu is een succes maken van het jaarlijkse boekenfeest. 

Boek.be en GAU moeten een schadevergoeding betalen van 650 euro aan Vlaams Belangers en Egmont-auteurs Gerolf Annemans en Barbara Pas. En voorts moet GAU Uitgeverij Egmont aanvaarden als lid. Maar heel wat boekhandels blijven weigeren om publicaties van Uitgeverij Egmont in de rekken te leggen. 

Meest gelezen