Videospeler inladen...

Universiteit Antwerpen krijgt professor Dierenrechten

De leerstoel komt er na een anonieme gift van 280.000 euro. Een wilde weldoener zag de afgrijselijke beelden uit het slachthuis in Tielt en stapte naar de UA. Start Je Dag sprak met Frederik Swennen, de eerste prof Dierenrechten in ons land.

"Dieren hebben op dit moment dezelfde rechten als een tafel en een stoel," zegt Frederik Swennen in Start Je Dag. "Volgens ons Burgerlijk Wetboek zijn ze ons eigendom." Dankzij de anonieme weldoener kan de Universiteit Antwerpen onderzoek doen om dit te veranderen. "Dieren zijn juridisch niet meer dan voorwerpen en op die manier kunnen we ze niet voldoende beschermen," zegt Swennen. "Met dit geld zetten we een doctoraatsstudent enkele jaren aan het werk om de dierenrechten op de kaart te zetten."

Varken voor de rechter

In andere tijden hadden dieren misschien geen rechten maar wel veel plichten. "In de Middeleeuwen bestonden er dierenprocessen," zegt Swennen aan Dennis en Sharon. "Zo herinner ik me een verhaal van een varken dat een kind had doodgebeten en deels opgevreten. Het beest kreeg een advocaat en moest voor de rechter verschijnen. Volgens de bronnen ontkende het varken de feiten niet en werd het ter dood veroordeeld." 

Dierenvriend?

Heeft professor Swennen zelf huisderen? "Neen," lacht hij. "Dat zou niet stroken met mijn overtuiging dat je dieren niet opsluit in hokken of kooien." Donderdag wordt de leerstoel Dierenrechten officieel ingehuldigd aan de Universiteit Antwerpen in aanwezigheid van de rector en de wilde weldoener. Of dieren ook welkom zijn op de plechtigheid is niet bekend.

VIDEO: "Karrewiet" sprak met professor Swennen. Bekijk het interview hieronder.

Videospeler inladen...

Meest gelezen