9 verdachten in voetbalschandaal blijven aangehouden, maar vier mogen cel verlaten met enkelband

De aanhouding van de negen verdachten die in het kader van het voetbalschandaal in de cel zaten, is verlengd met één maand.  Vijf van hen blijven in de cel, vier komen onder elektronisch toezicht, zo besliste de raadkamer in Tongeren.

De raadkamer moest vandaag oordelen over de verdere aanhouding van negen verdachten. De beschuldigingen in de zaak lopen uiteen, van onder meer matchfixing, betrokkenheid bij een criminele organisatie tot witwaspraktijken. 

Voor vier verdachten wordt voorgesteld om hen onder elektronisch toezicht te plaatsen. Het gaat om de spelersmakelaars Karim Mejjati en Dragan Siljanoski, om de vriendin van makelaar Dejan Veljkovic en om Thierry Steemans, de financieel directeur van voetbalcub KV Mechelen.

De vijf andere verdachten die al waren aangehouden - makelaars Dejan Veljkovic en Mogi Bayat, scheidsrechter Bart Vertenten, ex-advocaat Laurent Denis en Olivier Somers (KV Mechelen) - moeten dus een maand langer in de cel blijven.

De negen hebben 24 uur de tijd om in beroep te gaan tegen hun verdere aanhouding. In het grote onderzoek van het federaal parket naar voetbalfraude en matchfixing, waren vorige week nog elf anderen in verdenking gesteld, maar zij werden vrijgelaten na verhoor, al dan niet onder voorwaarden.

De spilfiguren: Veljkovic en Bayat

De eerste twee die aangehouden blijven zijn voetbalmakelaars en spilfiguren Dejan Veljkovic en Mogi Bayat. Beiden worden verdacht van witwassen en betrokkenheid bij een criminele organisatie.

Voor Veljkovic komt daar ook nog omkoping bij. De twee zouden – zonder het te weten van elkaar  - carrousels opgezet hebben. Veljkovic zou dat gedaan hebben in samenspraak met de voetbalclubs om zichzelf en spelers in het zwart te kunnen betalen. 

Veljkovic lijkt momenteel dus de belangrijkste figuur in het dossier te zijn, al is het volgens zijn advocaat Kris Luyckx nog niet duidelijk of hij als een leidend figuur binnen de organisatie gezien wordt. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1. “Als hij inderdaad de belangrijkste figuur zou zijn, dan zou hij ook al de verzwarende omstandigheid van de leidende figuur hebben gekregen," benadrukt Luyckx. "Dat is nog niet het geval, maar dat kan wel veranderen in de loop van het onderzoek. Maar wat mij betreft staat hij momenteel op dezelfde hoogte als de andere verdachten in het dossier.”

Topscheidsrechter Bart Vertenten blijft achter tralies

Ook twee andere voetbalmakelaars, Karim Mejjati en Dragan Siljanoski, de ex-manager van Club Brugge-coach Ivan Leko, blijven aangehouden op verdenking van witwaspraktijken.

Topscheidsrechter Bart Vertenten moet in de cel blijven op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie en omkoping. Hij zou afspraken gemaakt hebben met Veljkovic om wedstrijden te fluiten in het voordeel van KV Mechelen. Vertenten wordt dus niet vrijgelaten, ondanks het weerwerk van zijn advocaat Hans Rieder, die het had over belangenvermenging in het onderzoek. 

KV Mechelen

Daarnaast blijven twee bestuursleden van KV Mechelen aangehouden: Thierry Steemans, de financieel directeur, en Olivier Somers, mede-eigenaar van de club. Voetbalclub KV Mechelen zou geprobeerd hebben om de laatste wedstrijden in de degradatiestrijd van vorig seizoen te beïnvloeden. Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie, omkoping en witwas.

Tot slot wordt ook ex-advocaat Laurent Denis, die nauw samenwerkte met Bayat, verdacht van witwaspraktrijken en betrokkenheid bij een criminele organisatie, net als de vriendin van Veljkovic. Denis blijft dus voorlopig in de cel, Veljkovic' vriendin komt onder elektronisch toezicht. 

Meest gelezen