Videospeler inladen...

Voetbalonderzoek gaat voort: blijven Veljkovic, Bayat en de 7 andere verdachten aangehouden?

In Tongeren moet de raadkamer zich vandaag uitspreken over de vraag of de negen aangehouden verdachten in het grote voetbalschandaal langer aangehouden blijven. Onder meer voetbalmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic en twee bestuursleden van KV Mechelen zitten sinds eind vorig week achter de tralies, op verdenking van matchfixing, betrokkenheid bij een criminele organisatie en witwaspraktijken.

In totaal gaat het om negen verdachten die vorige week vrijdag aangehouden werden in het grote onderzoek van het federaal parket naar voetbalfraude en matchfixing. Tien anderen werden ook in verdenking gesteld, maar vrijgelaten na verhoor door de onderzoeksrechter. De aangehouden verdachten moeten vandaag alle negen voor de raadkamer in Tongeren verschijnen, die zal beslissen of hun opsluiting al dan niet verlengd wordt. 

Het gaat eerst en vooral om vier spelersmakelaars, waaronder spilfiguren Dejan Veljkovic en Mogi Bayat. Bayat wordt verdacht van witwassen en betrokkenheid bij een criminele organisatie. Hetzelfde geldt voor Veljkovic, maar bij hem komt er nog omkoping bij. De twee makelaars zouden allebei carrousels opgezet hebben. Veljkovic zou dat gedaan hebben in samenspraak met de voetbalclubs om zichzelf en spelers in het zwart te kunnen betalen. Bij hem is er bovendien ook sprake van matchfixing. 

Het is momenteel nog onduidelijk of Veljkovic als een leidend figuur binnen die organisatie gezien wordt

Advocaat Kris Luyckx

Veljkovic lijkt momenteel dus de belangrijkste figuur in het dossier te zijn, al is het volgens zijn advocaat Kris Luyckx nog niet duidelijk of hij als een leidend figuur binnen de organisatie gezien wordt. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1. “Als hij inderdaad de belangrijkste figuur zou zijn, dan zou hij ook al de verzwarende omstandigheid van de leidende figuur hebben gekregen," benadrukt Luyckx. "Dat is nog niet het geval, maar dat kan wel veranderen in de loop van het onderzoek. Maar wat mij betreft staat hij momenteel op dezelfde hoogte als de andere verdachten in het dossier.”

Ook twee andere voetbalmakelaars, Karim Mejjati en Dragan Siljanoski, de ex-manager van Club Brugge-coach Ivan Leko, zijn aangehouden op verdenking van witwaspraktijken. 

Naast de vier makelaars moet ook topscheidsrechter Bart Vertenten voor de raadkamer verschijnen op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie en omkoping. Hij zou afspraken gemaakt hebben met Veljkovic om wedstrijden te fluiten in het voordeel van KV Mechelen.

Daarnaast zijn twee bestuursleden van KV Mechelen aangehouden: Thierry Steemans, de financieel directeur, en Olivier Somers, mede-eigenaar van de club. Voetbalclub KV Mechelen zou geprobeerd hebben om de laatste wedstrijden in de degradatiestrijd van vorig seizoen te beïnvloeden. Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie, omkoping en witwas.

Tot slot wordt ook ex-advocaat Laurent Denis, die nauw samenwerkte met Bayat, verdacht van witwaspraktrijken en betrokkenheid bij een criminele organisatie, net als de vriendin van Veljkovic. Allebei zitten ze nog in de cel. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen