CTV news

Anna Burns wint Man Booker Prize 2018

In een jaar zonder echte Nobelprijs literatuur wordt de Man Booker de belangrijkste boekentrofee wereldwijd. Alle engelstalige schrijvers komen in aanmerking, van Nieuw-Zeeland over India en het Verenigd Koninkrijk via Ierland tot Canada. Dit jaar raakten 2 Britten, 2 Amerikanen, één Schot en één Noord-Ierse op de shortlist, 4 vrouwen en 2 mannen. Daisy Johnson was de jongste genomineerde ooit. Alleen Esi Edugyan haalde voorheen de laatste lijst, in 2011 met "Half-Blood Blues". 

Soelaas in de literatuur van de 19de eeuw

60.000 euro krijgt  Anna Burns, de eerste Noord-Ierse genomineerde in de geschiedenis van de prijs. "Milkman" speelt zich af tijdens de Troubles in Belfast, jaren 70. Hoofdpersoon is een raar anoniem meisje van 18.

Ze ontsnapt aan de grauwe werkelijkheid in boeken uit de 19de eeuw. Ook op straat loopt ze te citeren uit die oude romans. De gemeenschap beschouwt haar als van lotje getikt. Milkman is de codenaam van een belangrijke republikeinse paramilitair. De goegemeente beschuldigt het meisje ervan dat ze een relatie heeft met Milkman.  

Irish News

Outsider wint de prijs

Opvallend is dat quasi niemand Anna Burns een kans gaf.  Het is het minst toegankelijke boek van de zes, met een babbelziek hoofdpersonage dat vaak op de zenuwen werkt. Maar het soms absurdistische verhaal heeft ook grappige passages, en vriend en vijand geven toe dat Anna Burns een originele auteur is met een eigen stem en een integere boodschap.

De andere genomineerden waren Esi Edugyan met "Washington Black", "Everything Under" door Daisy Johnson, Robin Robertsons ''The Long Take", "Tot in de Hemel" van Richard Powers en Rachel Kushners "Club Mars". 

Bustle

Meest gelezen