Videospeler inladen...

Woningverkoop stijgt en dus gaan ook de prijzen de hoogte in

De gemiddelde prijs van een woning in ons land bedraagt 257.452 euro. Dat betekent een stijging met 6% in een jaar tijd. De prijs gaat de hoogte in omdat er meer beweging is op de immobiliënmarkt. In het derde trimester van dit jaar waren er 5,4% meer transacties dan in de dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van de notarissen. 

Normaal zijn juli en augustus kalme maanden in de vastgoedsector en is er pas een heropleving in september. Nu lag de activiteit in die warme zomermaanden 9% hoger dan vorig jaar in dezelfde vakantieperiode vorig jaar. Wat zijn de redenen voor die oververhitting?

Kiezen voor zekerheid

Een voor de hand liggende reden leek de wijziging van de registratierechten in Vlaanderen te zijn. Nogal wat kandidaat kopers zouden de aanschaf van een nieuwe woning of appartement uitgesteld hebben tot de aanpassing van de wetgeving rond het zogeheten klein en groot beschrijf van toepassing werd. Maar de stijging van het aantal transacties is net in Wallonië het grootst. Daar valt een toename met ruim 10% te noteren tegenover vorig jaar.

"Een eerste eenvoudige reden is de toename van het aantal actieven in ons land", zegt Bart Van Opstal van de notarisfederatie. "Hoe meer mensen werken, hoe meer kopers er zijn. Een job is immers nog altijd de beste garantie op voldoende inkomen om een woning te kopen en een lening af te sluiten."

"Maar net zo belangrijk is de lage rente", gaat Van Opstal verder. "En dat in combinatie met de onzekerheid. Velen verwachten immers dat die rente niet zo lang meer zal standhouden op dit niveau. Er is immers de onzekerheid over de Brexit en de gevolgen van de handelsoorlogen. Kandidaat kopers opteren nu nog snel voor een lening met een vast lage rente." 

Vraag en aanbod

Op dit moment kost een woning in Vlaanderen 27 000 euro meer dan 5 jaar geleden, een stijging is dat met zowat 12%. In Wallonië betaal je 19 000 euro meer dan in 2013, in Brussel zelfs 35 000 euro, maar daar liggen de woningprijzen dan ook hoger dan in de rest van het land.

De aankoopprijs van een appartement in ons land stijgt voor het eerst tot net boven 220 000 euro. Toch is de prijsstijging van appartementen tegenover vorig jaar kleiner dan die van woningen. "Die prijzen zijn veel stabieler. Er worden nu veel meer appartementen bijgebouwd, dan huizen en dat houdt de prijzen onder controle", zegt Bart Van Opstal. "Van een vastgoed bubbel is er echter nog helemaal geen sprake. De stijging blijft immers beperkt tot een goede 2% per jaar.

Van Opstal verwacht ook de komende maanden nog een verdere opleving op de woningmarkt. "Net in die onzekere toekomst vinden de mensen een stuk veiligheid door een eigendom te verwerven. Maar er zijn ook beleggers op zoek naar zekerheid. Als je ziet wat er de jongste maanden gebeurt op de beurs, maken zij zich zorgen. Een aantal van hen zal teruggrijpen naar vastgoed om hun kapitaal te beveiligen en een hoger rendement te halen." Van Opstal verwacht dan ook een verdere stijging van het aantal transacties op de woningmarkt in het laatste kwartaal dit jaar. 

Meest gelezen