15.000 scholieren gaan werken tijdens YOUCA Action Day

Duizenden Vlaamse en Brusselse scholieren zitten vandaag niet op de schoolbanken. Ze gaan werken tijdens de jaarlijkse YOUCA Action Day, de vroegere Zuiddag. Het geld dat ze verdienen gaat naar een jongerenproject in Ecuador en twee kleinere jongerenprojecten in België.

15.000 Vlaamse en Brusselse scholieren tussen 15 en 20 jaar gaan vandaag niet naar school. Ze kruipen in de kleren van beroepskrachten, tijdens de jaarlijkse YOUCA Action Day. Die wordt georganiseerd door YOUCA (Youth for Change and Action), een organisatie voor en door jongeren die hen wereldwijd stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige maatschappij.

Tijdens de YOUCA Action Day, de vroegere Zuiddag, engageren de jongeren zich om een dag aan de slag te gaan bij een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Hun loon van die dag, 50 euro, gaat naar projecten voor jongeren in het Zuiden en naar een aantal projecten in België.

Projecten rond gendergelijkheid in Ecuador en België

YOUCA, i.s.m. Plan International België, heeft één duidelijk doel voor ogen: een duidelijke en directe impact realiseren op de vooruitzichten van jongeren en specifiek van meisjes in Nueva Prosperina, één van de meest achtergestelde wijken van Guayaquil, Ecuador. Dit gebeurt onder meer door deelname aan evenementen om gendergerelateerd geweld en tienerzwangerschappen te voorkomen.

In België zal YOUCA 'Wel Jong Niet Hetero' en 'Centrum Ethiek in de Sport' steunen.

"Met de steun willen wij een online ontmoetingsplatform creëren waar jongeren in Vlaanderen en Brussel die zich holebi en/of trans voelen, elkaar kunnen ontmoeten”, zegt Dries De Smet van Wel Jong Niet Hetero. “Zo kunnen ze ervaringen en vragen uitwisselen en vinden ze steun bij elkaar. Via dit platform kunnen we ons offline jeugdwerk uitbreiden naar online.”

Ook het Centrum Ethiek in de Sport werkt aan een jongerenproject. Coördinator Evy Van Coppenolle: "In focusgroepen willen we graag seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreken. Dit doen we aan de hand van bepaalde cases. Op basis van die bespreking willen een toolbox ontwikkelen om te leren omgaan met seksueel en grensoverschrijdend gedrag."

Meest gelezen