34 verwaarloosde hangbuikzwijnen in beslag genomen

In Haacht zijn bij één gezin 34 hangbuikzwijnen in beslag genomen omdat ze compleet verwaarloosd werden. De dieren worden opgevangen in het opvangcentrum in Heusden-Zolder.

"Het waren echt schrijnende omstandigheden waarin de dieren moesten wonen. Ze zaten allemaal samen in hun eigen uitwerpselen. Er was geen drinkwater en amper voeding", vertelt Rudy Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Oyen vermoedt dat de dieren een tijdje hebben overleefd door elkaar op te eten. "Er zaten beren én zeugen, maar toch liepen er geen biggetjes rond. Waarschijnlijk hebben ze een tijdje aan kannibalisme gedaan."

Adoptie

"Normaal gezien hebben die dieren nagels van 3 centimeter lang. Sommige varkens hadden nagels tot wel 15 centimeter lang. Dat is echt extreem. Onze medewerkers moesten braken van de stank die er hing toen we dieren gingen ophalen."

De zwijnen worden nu verzorgd tot ze weer aangesterkt zijn. Daarna zal de Vlaamse overheid beslissen wat er met de dieren moet gebeuren. "Waarschijnlijk worden ze dan toegewezen aan onze vereniging. Dan moeten we op zoek naar mensen die een dier willen adopteren", aldus Oyen.

Meest gelezen