Videospeler inladen...

Bourgeois vraagt Reynders om Spaanse ambassadeur op het matje te roepen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gevraagd om de Spaanse ambassadeur in ons land op het matje te roepen nadat Madrid de accreditatie heeft ingetrokken van de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Spanje. De Spaanse regering is in haar wiek geschoten na uitlatingen van voorzitter Jan Peumans van het Vlaams Parlement over Catalonië. Reynders heeft positief gereageerd, zegt Bourgeois, maar dat wordt "noch bevestigd noch ontkend" door Buitenlandse Zaken.

"Ik heb vanmorgen de federale minister van Buitenlandse Zaken gevraagd om de ambassadeur bij zich te roepen", heeft Bourgeois aangekondigd in het Vlaams Parlement. "Hij gaat dat ook doen en zal ook wijzen op de principes van de scheiding der machten en het recht op vrije meningsuiting. Ik heb hem ook gevraagd om te wijzen op de institutionele realiteit in dit land."

"Wij zijn een federaal land met interfederale bevoegdheden, met voor Vlaanderen en de andere deelstaten ook buitenlandse bevoegdheden", zegt Bourgeois nog. "Dit is in mijn ogen een majeur incident dat om opheldering vraagt."

Bourgeois wil naar eigen zeggen in dialoog gaan met Spanje. "De geëigende weg daartoe is via de ambassade." Hij heeft de Spaanse ambassadeur daarom vrijdag uitgenodigd om het te hebben over de "disproportionele maatregel" van de Spaanse regering.

Groen-fractieleider Björn Rzoska kwam met een opvallende steunbetuiging aan het adres van parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA). "De Groen-fractie steunt u in uw terecht en blijvend protest tegen het opsluiten van verkozen politici in Spanje", aldus Rzoska. "Als voorzitter hebt u een rol te spelen. In een democratie bent u een van de sleutelspelers en de behoeders daarvan. Mijn fractie dingt daar geen millimeter op af. Ook wij vinden dat verkozen politici in een parlement horen, en niet in een gevangenis."

Het Vlaams Parlement steunt Peumans trouwens unisono. Afwachten hoeveel indruk dat in Madrid zal maken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen