Videospeler inladen...

Brexittop in Brussel: "Voorlopig geen extra top gepland, want niet genoeg vooruitgang geboekt"

De Europese regeringsleiders en de Britse premier Theresa May hebben geen akkoord kunnen bereiken over de brexit. Europa en het Verenigd Koninkrijk blijven het oneens over een oplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. "Om een akkoord te bereiken hebben we nog tijd nodig, veel meer tijd nodig", heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier gezegd. Volgens de voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani heeft Theresa May geen nieuwe elementen aangedragen die tot een doorbraak in de onderhandelingen zouden kunnen leiden. Er is voorlopig geen extra top in november gepland.

De nieuwe Europese top over de brexit in Brussel moest de vastgelopen onderhandelingen over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU opnieuw vlot trekken. Sinds afgelopen weekend werd er niet meer gepraat omdat een akkoord over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland niet aanvaardbaar bleek voor de Britten.

"Een echte oplossing voor het probleem met de Ierse grens is er nog niet, maar dat er verder onderhandeld wordt, is wel zeker. Zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk hebben mer tijd nodig. De kans is groot dat er een nieuwe top wordt georganiseerd in november, waar een akkoord over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zou komen", zegt Leen De Witte.

Na afloop van de top is beslist om voorlopig geen extra Europese top te plannen over een brexitakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. "Ondanks intensieve onderhandelingen is er niet genoeg vooruitgang geboekt", klinkt het.

We hebben tijd nodig, veel meer tijd
Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier

Om een akkoord te bereiken over de brexit, hebben de Europese en Britse onderhandelaars "nog veel meer tijd nodig". Dat heeft de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier gezegd. Barnier heeft net als de Britse premier Theresa May, de Europese leiders bijgepraat over de brexit-onderhandelingen. Een akkoord is niet binnen handbereik, May en Barnier hebben enkel een stand van zaken meegegeven.

Bij zijn aankomst zei Barnier dat de onderhandelingen nog niet in de eindfase zitten. "We hebben de laatste dagen, weken en nachten intensief onderhandeld om een akkoord te vinden, maar we zijn er nog niet. De brexit moet ordelijk gebeuren. Daarvoor hebben we nog tijd nodig, veel meer tijd." Barnier wil de onderhandelingen de komende weken "rustig en geduldig" verderzetten.

De Britse premier Theresa May gelooft nog steeds dat er een brexit-akkoord zal komen. Volgens May is er de voorbije maand "erg grote vooruitgang" geboekt. De meeste knopen zijn volgens haar doorgehakt, maar het probleem van de grens tussen Noord-Ierland en Ierland moet nog worden opgelost.

Omstreeks 21 uur heeft Theresa May de brexittop verlaten. De 27 Europese regeringsleiders hebben daarna nog de stand van zaken besproken met Michel Barnier. De EU vraagt onderhandelaar Barnier om alles in het werk te stellen om alsnog een akkoord over de brexit te bereiken. Als er "beslissende vooruitgang" kan worden geboekt, wil de EU alsnog een extra top organiseren.

Theresa May heeft geen nieuwe elementen aangedragen die tot een doorbraak zouden kunnen leiden

voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani

De Britse eerste minister Theresa May heeft tijdens haar tussenkomst op de Europese top geen nieuwe elementen aangedragen die tot een doorbraak in de brexit-onderhandelingen zouden kunnen leiden. Dat heeft Antonio Tajani gezegd, de voorzitter van het Europees Parlement die de toespraak van May kon bijwonen.

"De toon van May was meer ontspannen dan in Salzburg", verwees Tajani op een persconferentie naar de Europese top van vorige maand. "Inhoudelijk heeft ze hier niets substantieel nieuws gezegd, maar ze hanteerde wel de toon van iemand die een akkoord wil bereiken."

Bekijk de analyse van Rob Heirbaut in "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen