Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Correspondent Sven Tuytens over rel tussen Madrid en Vlaanderen: "Het zat eraan te komen, een agressieve beslissing"

"De breuk tussen Spanje en Vlaanderen zat eraan te komen", vertelt Sven Tuytens, onze correspondent in Spanje, in "De ochtend" op Radio 1. "Je voelde dat Madrid serieus kwaad aan het worden was." Tuytens noemt het een "agressieve beslissing" van Spanje uit, maar de "Catalaanse kwestie ligt dan ook heel gevoelig". Ook niet geheel onbelangrijk: de regering wil zich met het oog op de komende verkiezingen ook positioneren, vandaar dit signaal.  

Spanje heeft gisteren besloten om het diplomatieke statuut af te nemen van de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Madrid, zijnde André Hebbelinck. Met andere woorden Spanje wil niet langer rechtstreeks praten met Vlaanderen. Aanleiding zijn de uitlatingen van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) over het optreden van Spanje tegen de Catalaanse onafhankelijksheidsbeweging.

Voor Sven Tuytens die in Spanje woont, komt de beslissing niet echt aan als een verrassing. Het hing in de lucht. De sympathie die er bij bepaalde politici in Vlaanderen is voor de Catalaanse kwestie is een doorn in het oog van Madrid.

Haatmails en kwade telefoons van burgers

"De Belgische ambassade in Madrid heeft de laatste jaren nog nooit zoveel spanning gekend. Het gaat niet alleen over druk diplomatiek heen-en-weer-geloop, maar het gaat ook om haatmails en kwade telefoons van burgers. Het imago van Vlaanderen ligt daar heel slecht. En dat sinds het begin dat Carles Puigdemont (foto, de afgezette Catalaanse minister-president die in ons land in ballingschap leeft, red.) in België is. Peumans heeft het alleen maar erger gemaakt", aldus Tuytens.

"Madrid wil Puigdemont nog altijd veroordeeld zien. Ze kunnen er niet mee lachen dat Vlaanderen hem steunt. Dat werkt enorm op de zenuwen. Buitenlandse Zaken (van Spanje, red.) zou willen dat de Belgische regering druk zet op de Vlaamse regering en standpunten inneemt."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In diplomatieke termen is dit heel ingrijpend en radicaal

Tuytens haalt aan dat ook de komende verkiezingen in Spanje een rol spelen. In 2019 zijn het lokale, regionale en EU-verkiezingen. "In aanloop naar de verkiezingen is elke politieke partij zich aan het positioneren, en de socialistische partij in de regering wil heel duidelijk zijn. Ze dulden geen inmenging van andere landen."

In Spanje zelf is de breuk met Vlaanderen zeker nieuws. "Vooral omdat de Spaanse regering hiermee een duidelijk standpunt inneemt. Het gebeurt binnen de Europese Unie zelden dat een regio diplomatieke vertegenwoordiging verliest. In diplomatieke termen is dat echt heel ingrijpend en radicaal."

AUDIO Herbeluister hier het gesprek met Sven Tuytens in "De ochtend":

Meest gelezen