Videospeler inladen...

De SP.A is wat ziekjes, maar hoe krijg je die partij er weer bovenop?

Het is allicht opgevallen dat de SP.A geen goede beurt heeft gemaakt bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag. Maar in Bredene bijvoorbeeld doen de Vlaamse socialisten het wel prima, met een nieuwe absolute meerderheid voor burgemeester Steve Vandenberghe. Jan Cornillie, voormalig politiek directeur van de SP.A, zoekt naar een verklaring.

"Er zijn te weinig succesverhalen", geeft Cornillie toe in "Terzake". Dat het in Bredene wel goed draait, is volgens hem geen toeval. "Je ziet hier wat het succes uitmaakt. Er is voorzien in opvolging, er is een team dat sterk aan elkaar hangt, met een leider van het team die heel gehecht is aan zijn mensen en er is een boodschap die heel duidelijk wordt overgebracht."

Het is al sinds Patrick Janssens geleden dat we nog een sterk team hebben gehad. Dat speelt ons parten, denk ik

Jan Cornillie (SP.A)

"De plaatsen waar we verliezen, zijn de plaatsen waar dat niet goed is gelukt." Cornillie verwijst naar Oostende, waar de zogenoemde Stadslijst moest staan voor vernieuwing en verjonging. "Maar dat klopt niet als dat door Vande Lanotte laat trekken, want dan wordt je boodschap van vernieuwing en verjonging een beetje troebel."

"Waar we hebben gewonnen, zat de boodschap heel goed, dan klopte die met de mensen die de geloofwaardigheid hadden om die uit te stralen en dan was er een team dat sterk aan elkaar hangt", analyseert Cornillie. Hij geeft toe dat die tactiek nationaal niet is gelukt. "Het is al sinds Patrick Janssens geleden dat we nog een sterk team hebben gehad. Dat speelt ons parten, denk ik."

We moeten zeker verderwerken rond standpunten

Jan Cornillie (SP.A)

Heeft de SP.A niet onverantwoord veel tijd in bezig met zichzelf zijn gestoken, zoals Liesbeth Van Impe van "Het Nieuwsblad" denkt? Volgens Cornillie is die periode inmiddels achter de rug. "We moeten terug naar een team dat aan elkaar hangt", vindt hij.

Het ontbreekt de Vlaamse socialisten ook aan een eigen verhaal. "We moeten zeker verderwerken rond standpunten", zegt Jan Cornillie. Hij denkt dan aan het thema van de zorgzekerheid. "We moeten weer aanknopen met dat elan."

Cornillie omarmt het idee van de keukentafel waaraan enkele kopstukken van de partij beginnen bouwen aan een nieuwe toekomst. Want dat is tot nu toe te weinig gebeurd. "Wat ik bij de SP.A vandaag zie, is een pak kopstukken die allemaal in hun eigen gemeente of stad zitten, hun eigen analyse maken, vooral vanuit hun eigen perspectief", vindt Liesbeth Van Impe.

Bekijk hieronder de reportage over Steve Vandenberghe (SP.A) in "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen