AP2010

Facebook haalt accounts van militairen in Myanmar offline

Vandaag werden 13 pagina's en 10 accounts van Facebook gehaald. Dat meldt Facebook zelf. "We ontdekten dat pagina's over beroemdheden en ontspanning die op het eerste zicht onafhankelijk waren, gelinkt waren aan militairen in Myanmar, het voormalige Birma."

"We hebben de pagina's offline gehaald omdat we niet willen dat mensen of organisaties netwerken creëren om anderen te misleiden over wie ze zijn of wat ze doen," volgens Facebook. Twee maanden geleden verwijderde Facebook ook al profielen van militaire en politieke leiders in Myanmar (Birma).

Facebook kwam de links met de militairen van Myanmar op het spoor dankzij The New York Times. Die kwam er twee maanden geleden al achter dat sommige accounts van beroemdheden propaganda verspreidden van de militairen in Myanmar. Facebook greep toen al in en doet dat nu opnieuw. 

Schending mensenrechten

"We bannen 20 personen en organisaties van Facebook in Myanmar, waaronder stafchef generaal Min Aung Hlaing," zegt Facebook in een bericht op haar eigen website.  "De pagina's werden in totaal door 12 miljoen mensen gevolgd."

"Internationale experts leverden in een recent rapport van de Verenigde naties het bewijs dat verschillende personen en organisaties betrokken waren bij schendingen van de mensenrechten in hun land."  

Niet de eerste keer

Twee maanden geleden verwijderde Facebook ook al profielen van militaire en politieke leiders. Myanmar is één van de armste landen van de wereld. Het ligt in Zuidoost-Azië tussen Bangladesh en Thailand. Het land is in hoofdzaak boeddhistisch.

In westelijke deelstaat Rakhine woonden tot voor kort de Rohingya, een overwegend  islamitische minderheid die door de Myanmarese regering officieel niet erkend wordt. Het leger wordt beschuldigd van schendingen van de mensenrechten tegen de Rohingya en heeft meer dan 700.000 Rohingya verdreven naar het buurland Bangladesh.

Meest gelezen