Videospeler inladen...

Politie houdt tiende flitsmarathon in het hele land: nog tot donderdagochtend 6 uur extra snelheidscontroles

Vandaag houden 130 lokale politiezones in samenwerking met de federale politie de tiende flitsmarathon. Die marathon startte om 6 uur vanochtend en duurt tot morgenochtend 6 uur. Op verschillende plaatsen worden controles gehouden om bestuurders te sensibiliseren de opgelegde snelheid te respecteren. Een aantal van die plaatsen zijn gekozen na tips van het publiek. In de politiezone Vlaamse Ardennen doen ze voorlopig niet mee met de flitsmarathon door technische problemen.

Het grote publiek kon een tijdje geleden via de site www.ikflitsmee.be aangeven waar er snelheidscontroles zouden moeten zijn. Dat leverde bijna 9.000 suggesties op in Vlaanderen en die werden doorgespeeld naar de lokale politie.

De 10 meest doorgegeven locaties:
1. Kerkstraat in Borgerhout
2. Rooigemstraat in Oosterzele
3. Meulesteedsesteenweg in Gent
4. Oudebaan in Leuven
5. Scheldelaan in Antwerpen
6. Herkerstraat/Muntelbeekstraat in Hasselt
7. Beauvoislaan in Kalmthout
8. Dok-Noord in Gent
9. Brusselsestraat in Leuven
10. Ottergemsesteenweg in Gent

De meest aangehaalde redenen om juist op bepaalde plaatsen een snelheidscontroles aan te vragen, zijn: overdreven snelheid op die weg, de aanwezigheid van veel kwetsbare weggebruikers (fietsers en voetgangers) en de nabijheid van een school.

35.158 overtredingen bij vorige marathon

De politie stelde vorig jaar 1,3 miljoen snelheidsovertredingen vast. Rijden tegen een te hoge snelheid is de directe oorzaak van 30 procent van de dodelijke ongevallen, die leiden tot 200 doden per jaar, aldus de initiatiefnemers. Met de flitsmarathon wil men vooral sensibiliseren. "Preventie zonder controle werkt niet, en repressie zonder preventie zou door de bestuurders niet worden aanvaard", luidt het bij de politie.

Bij de vorige flitsmarathon, op 18 en 19 april, voerde de politie 1.390.425 snelheidscontroles uit. Dat resulteerde in 35.158 snelheidsovertredingen (2,53 procent). Een jaar geleden, in oktober 2017, werden nog 36.561 bestuurders (2,82 procent) geflitst.

Een aangekondigde boycot door drie politievakbonden (NSPV, ACOD en ACV) ging uiteindelijk niet door, omdat de vakbonden de boycot niet meer georganiseerd kregen.

Problemen in regio rond Oudenaarde

In de politiezone Vlaamse Ardennen, waar onder meer de stad Oudenaarde ligt, doen ze voorlopig niet mee met de flitsmarathon. Het mobiele flitstoestel waarmee de politie snelheidsovertredingen moet vastellen, bleek vanmorgen niet te werken. 

"Bij het installeren van het toestel vanmorgen hebben we gemerkt dat er een klein technisch defect was, niet aan het flitstoestel zelf maar aan de lezer die het mogelijk maakt om de juiste maatname te doen van de foto’s", zegt korpschef Joost Duhamel.

"We hebben onmiddellijk de firma gecontacteerd die zo spoedig mogelijk voor een andere kabel zal zorgen, zodat we in de loop van de dag voort kunnen werken."

Meest gelezen