Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

Genezen van zware ziekte? Verzekering mag voor u niet meer duurder zijn

Een verzekering mag binnenkort niet meer duurder zijn voor wie ooit zwaar ziek is geweest of een aandoening onder controle heeft. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is ons bevestigd. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil daarvoor de verzekeringswet aanpassen.

Patiëntenverenigingen kaarten het probleem al langer aan: mensen die ooit kanker moesten verslaan of nog aan een chronische aandoening als diabetes lijden, maar die volledig onder controle hebben, hebben soms jaren later nog moeite om een gezondheids- of schuldsaldoverzekering af te sluiten. Verzekeraars beschouwen hen als risicogevallen. Ze worden geweigerd of moeten hogere premies betalen, soms tot acht keer het normale bedrag.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters vindt dat die praktijk moet stoppen. "Ik zal in de verzekeringswetgeving het recht om vergeten te worden invoeren", legt hij uit. "Dat bestaat al in Frankrijk. Bij iemand die bijvoorbeeld op jeugdige leeftijd kanker heeft gehad maar daarvan volledig genezen is, mag daar geen rekening meer mee gehouden worden als die een gezondheids- of schuldsaldoverzekering afsluit."

Peeters heeft zijn administratie gevraagd de bewuste artikelen in de verzekeringswetgeving aan te passen. Die wijzigingen moeten vervolgens nog door het parlement. Maar de minister verwacht dat de zaak nog dit jaar rond zal zijn.

Meest gelezen