Gevangenis van Guantanamo blijft nog zeker 25 jaar open

De gevangenis van Guantanamo, waar gevangenen opgesloten zitten die beschuldigd worden van deelname aan de aanslagen van 11 september 2001, bereidt zich voor om nog zeker 25 jaar open te blijven. 

Trump besliste eind januari om Guantanamo open te houden. Hij brak daarmee met het beleid van zijn voorganger Barack Obama, die herhaaldelijk probeerde om de gevangenis te sluiten. Mensenrechtenactivisten klagen al jaren aan dat de gevangenen in Guantanamo niet berecht worden door burgerlijke rechtbanken maar door militaire commissies. Hun zaken gaan gepaard met beroepsprocedures en eindeloze vertragingen.

Guantanamo ging open in 2002 vlak na de arrestatie van de eerste jihadi's tijdens de oorlog van de VS in Afghanistan. Er werden tot 780 gevangenen opgesloten. Daarvan blijven er 40 over. Jemeniet Ali al-Bahlul, een luitenant van Osama bin Laden, is tot levenslang veroordeeld. Een andere wacht zijn vonnis af, dat moet uitgesproken worden in de zomer van 2019.

Zesentwintig gevangenen worden te gevaarlijk geacht voor vrijlating. Van de overige twaalf oordeelden de militaire commissies dat er vijf naar een derde land kunnen overgebracht worden. Zeven anderen hebben een proces dat lopende is.

Meest gelezen