Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Maakt Google de smartphone duurder?

Technologiegigant Google gaat aan smartphoneproducenten, die toestellen in Europa verkopen, geld vragen voor het gebruik Android-apps zoals Gmail, Google Play of YouTube. Deze beslissing is een reactie op de monsterboete van 4,3 miljard euro die Google in juli heeft gekregen van de Europese Commissie. Smartphones kunnen hierdoor op termijn duurder worden.

Google kreeg in juli een monsterboete van 4.3 miljard euro van de Europese Commissie omdat het Google Search samen met het besturingssysteem Android aanbiedt. Volgens de Europese Commissie misbruikt Google haar machtspositie om zo de eigen zoekmachine op te dringen.

Android is gratis voor ontwikkelaars

"Android biedt een keuze aan alternatieven, niet minder", schreef CEO Sundar Pichai in een eerste reactie op de boete. Maar omdat Google niet anders kan dan te luisteren naar de Europese Commissie komt het met nieuwe maatregelen.

Ten eerste laat Hiroshi Lockmeier, 'Senior Vice President Platforms & Ecosystems' van Google, weten dat zijn bedrijf in beroep zal gaan tegen de beslissing. Daarnaast gaat de technologiegigant een bijdrage vragen voor het gebruik van Android-apps zoals Gmail, Google Play of Google Maps. "De pre-geïnstalleerde Google Search en Chrome hebben ervoor gezorgd dat we de verdeling van Android gratis hebben kunnen houden, we introduceren een nieuwe betalende licentie voor smartphones en tablets die in Europa verkocht worden", zegt Lockmeier.

Indien een smartphoneproducent betaalt om deze apps op een toestel te zetten, kan die ervoor kiezen om Google Chrome of Google Search extra aan te bieden. Google denkt zo de misgelopen inkomsten, die het genereert met zoekopdrachten in Google Search, terug te verdienen door de smarpthoneproducenten te laten betalen voor de Gmail, Google Play of Google Maps.

Wat wel gratis is, is de ontwikkeling die smartphoneproducenten doen op Android. Omdat Android "open source" is, hebben zij vrije toegang tot de broncode ervan en kunnen ze dat aan hun eigen systeem aanpassen.

De pre-geïnstalleerde Google Search en Chrome hebben ervoor gezorgd dat we de verdeling van Android gratis hebben kunnen houden, we introduceren een nieuwe betalende licentie voor smartphones en tablets die in Europa verkocht worden

Google verdient sowieso aan Android. Want als een producent zoals Samsung, Huawei of Nokia een smartphone of tablet - met Android - op de markt wil brengen, dan moet het een bijdrage betalen. Die hangt sterk af van de volumes van de producent. Zo zal bijvoorbeeld Samsung minder betalen dan Nokia. Omdat het veel meer smartphones aan de man brengt. 

Wordt uw smartphone duurder?

Volgens Lockmeier heeft Google geen andere keuze omdat het nu inkomsten haalt uit de zoekmachine Google Search en de browser Google Chrome. Nu Europa Google verplicht om beide apps los te rukken van Android is Google naar eigen zeggen genoodzaakt om andere inkomstenbronnen te vinden.

Wat zijn de gevolgen? De smartphoneproducenten zijn zenuwachtig. Sommigen vrezen dat de extra kosten zullen doorgerekend worden naar de consument. Hierdoor zal de smartphone in Europa duurder worden dan elders. Men begrijpt ook niet dat Google, dat nu met 80% marktaandeel de grootste leverancier is van het mobiele besturingssysteem, eigenhandig tarieven oplegt voor het gebruik van de Android-apps. 

Meest gelezen