Minister Nikos Kotzias met premier Alexis Tsipras in het parlement in betere tijden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Ontslag Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias na ruzie over naam van Macedonië

Minister Kotzias neemt ontslag na een ruzie met zijn collega van Defensie. Kotzias wordt beschouwd als de architect van het akkoord met buurland Macedonië, waardoor dat land bereid was om zijn omstreden naam te veranderen in Noord-Macedonië, wat minder gevoelig is voor Griekse nationalisten.

Naar verluidt komt het ontslag na een bitsige ruzie tussen minister van Buitenlandse Zaken Kotzias en diens collega van Defensie Panos Kammenos tijdens een kabinetsraad. Aanleiding voor de aanvaring zou de kwestie zijn van de naam van buurland Macedonië.

Als minister van Buitenlandse Zaken had Nikos Kotzias een akkoord bereikt met Macedonië, dat een einde moest maken aan een decennia durend conflict over de naam van dat land. Dat zou nu bereid zijn om voortaan als Noord-Macedonië door het leven te gaan.

Dat akkoord was echter niet te pruimen voor de Griekse minister van Defensie Kammenos. Die is tegelijk leider van de ANEL, een nationalistische partij in Griekenland. Kammenos heeft herhaald dat hij zich nog altijd verzet tegen de naam Macedonië of Noord-Macedonië voor de voormalige Joegoslavische deelstaat, maar dat hij de regering van premier Tsipras niet wil laten vallen.

De bevoegdheden van Buitenlandse Zaken worden overgenomen door premier Alexis Tsipras. Die heeft zich geëngageerd om het akkoord met Macedonië te redden.

What's in a name?

Macedonië kent u wellicht nog als het thuisland van Philippos II en zijn zoon Alexander de Grote die na de verovering van de Griekse stadstaten ook het Perzische rijk bedwongen. De huidige Macedoniërs zijn echter een Slavisch volk dat deel uitmaakte van Joegoslavië. Na het uiteenvallen van Joegoslavië werd Macedonië een onafhankelijke staat.

Griekenland kantte zich echter meteen tegen dat land wegens de naamgeving. Een noordelijke provincie van Griekenland heet ook Macedonië en veel nationalistische Grieken vinden die naam een belediging van hun land en eventueel op termijn een poging tot aanhechting van hun provincie. 

Internationaal werd de omstreden republiek jarenlang benoemd als "de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië", maar dat kan niet eeuwig blijven. Nu er een akkoord is om het land te herdopen tot Noord-Macedonië zou de deur moeten opengaan voor lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO en dat kan enkel met unanieme -dus met Griekse- toestemming.

 

Meest gelezen