Videospeler inladen...

Jan Peumans spreekt van een grove leugen: "Ik heb Spanje niét vergeleken met Bosnië"

"Ik heb Spanje niét vergeleken met Bosnië. Dat is een grove leugen", zo reageert Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) fel. "Men doet aan stemmingmakerij. De minister van Buitenlandse Zaken van Spanje moet zich fatsoenlijk informeren." Uitspraken van Peumans zouden de druppel geweest zijn waarom Spanje gisteren besloot om het diplomatieke statuut af te nemen van de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Madrid.

Jan Peumans klonk op Radio 1 allesbehalve amused. Hij zou vorige woensdag, tijdens de opening van een tentoonstelling in het Vlaams Parlement over het Catalaans streven naar onafhankelijkheid, Spanje vergeleken hebben met het Bosnië van de jaren 90.  Dat stond te lezen in een Spaanse krant en is in Madrid flink in het verkeerde keelgat geschoten.

Peumans stelt onomwonden dat hij die vergelijking nooit heeft gemaakt. "Dat is een grove leugen", zegt hij. "De minister van Buitenlandse Zaken van Spanje moet zich fatsoenlijk informeren alvorens zulke uitspraken te doen. Ik pik dit helemaal niet."

Ik zeg in mijn land nog altijd wat ik denk dat ik moet zeggen

"Ik ben tot nu toe door niemand officieel op de vingers getikt. Trouwens, Spanje heeft dat ook niet te doen. We leven nog altijd in een democratie. Ik zeg in mijn land nog altijd wat ik denk dat ik moet zeggen", gaat Peumans op zijn elan verder. Hij blijft bij zijn standppunt en is niet van plan zijn toon te milderen.

"Ik herhaal: voor mij is het uitgesloten dat politici die voor hun politieke mening uitkomen, opgesloten worden in een gevangenis. Dat is een rechtstaat onwaardig." Peumans stelt ook dat iedere burger het recht heeft om in ons Parlementsgebouw te komen, ook de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont. "Ik heb hem niet speciaal ontvangen, hij was bij de opening van de tentoonstelling gewoon aanwezig. Daar heeft Spanje zich ook aan gestoord."   

AUDIO Jan Peumans regaeert boos op Radio 1:          

Ook Geert Bourgeois: "Dit is ongezien"

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vindt de actie van Spanje hoogst bijzonder. Hij verwijst naar de vrijheid van meningsuiting én naar de scheiding der machten.

"Het is een onvriendelijke daad tegen een andere lidstaat. Dat is ongezien", laat Bourgeois weten."Het is opmerkelijk dat dit gebeurt op basis van uitspraken van de voorzitter van het Vlaams Parlement. De Vlaamse uitvoerende macht wordt aangesproken op acties van de wetgevende macht. Spanje moet weten dat er ook een scheiding der machten bestaat."

Meest gelezen