© Jonatan Grétarsson

Jóhann Jóhannsson wint postuum hoofdprijs op World Soundtrack Awards

De IJslandse componist Jóhann Jóhannsson heeft postuum de prijs voor beste componist gewonnen op het 18e gala van de World Soundtrack Awards op Film Fest Gent. Na de Oscars zijn de World Soundtrack Awards de belangrijkste internationale prijzen voor filmmuziek. Jóhannsson overleed eerder dit jaar op 48-jarige leeftijd. De Lifetime Achievement Award was voor de Franse veteraan Philippe Sarde. Ook Kendrick Lamar viel in de prijzen.

Net als vorig jaar heeft de IJslandse componist Jóhann Jóhannsson een van de hoofdprijzen weggekaapt op het gala van de World Soundtrack Awards op Film Fest Gent. Hij werd tijdens de ceremonie, in de Capitole in Gent, postuum gelauwerd als Best Film Composer of the Year voor de muziek van "Mandy", "Mary Magdalene" (gecomponeerd samen met Hildur Guðnadóttir) en "The mercy".

Jóhannssons co-componiste Hildur Guðnadóttir nam de prijs in ontvangst, aangezien Jóhannsson eerder dit jaar op 48-jarige leeftijd overleed.

Kendrick Lamar

De prijs voor Best Original Song Written Directly for a Film ging naar het nummer "Black panther" van Kendrick Lamar uit de gelijknamige superheldenfilm. 

Discovery of the Year is Tamar-kali, die met de Oscargenomineerde film "Mudbound" voor het eerst een score componeerde voor een langspeelfilm. Best Television Composer of the Yearging naar Ramin Djawadi die muziek schreef voor "Game of thrones"; "The strain" en "Westworld".

In de categorie Best Original Score for a Belgian Production ging de prijs naar de Nederlander Rutger Reinders voor de filmmuziek van "Zagros" van Sahim Omar Kalifa. "Zagros" won vorig jaar de Grand Prix voor beste film 2017 op het 44e Film Fest Gent.

Carrièreprijs

Zoals eerder aangekondigd werd Philippe Sarde (70) tijdens het gala gelauwerd met de Lifetime Achievement Award. De Franse componist staat bekend voor een immens gevarieerd repertoire, gaande van symfonisch werk tot pure jazz. Sarde werkte met wereldbekende regisseurs zoals Claude Sautet, Bertrand Tavernier, André Téchiné, Roman Polanski, Jean-Jacques Annaud en Robert Bresson.

Tijdens de uitreiking in de Capitole werden er composities gespeeld door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé, met bijhorende filmfragmenten geprojecteerd op groot scherm. De centrale gast dit jaar was Carter Burwell, die vooral bekend is voor zijn samenwerkingen met de gebroeders Coen ("Fargo", "True grit", "Miller’s crossing", "No country for old men') en Todd Haynes ("Carol", "Wonderstruck", "Mildred Pierce"). Een uniek concert was dat, aangezien de muziek van Burwell nooit eerder live gespeeld werd.

De volledige lijst winnaars van de 18e World Soundtrack Awards:

Best Film Composer of the YearJóhann Jóhannsson: "Mandy"; "Mary Magdalene" (samen met Hildur Guðnadóttir); "The Mercy"
Best TV Composer of the Year
Ramin Djawadi: "Game of thrones" (S7); "The strain" (S4); "Westworld" (S2)
Best Original Song written directly for a Film
"Black panther" uit "Black panther". Muziek & tekst door Kendrick Lamar, Kevin Gomringer, Tim Gomringer, Solana I Rowe (SZA), Matt Schaeffer, Mark Anthony Spears & Anthony Tiffith. Uitgevoerd door Kendrick Lamar. 
Discovery of the Year 2018
Tamar-kali voor "Mudbound"
Best Original Score for a Belgian Production 
"Zagros" door Rutger Reinders
SABAM Award For The Most Original Composition By a Young International Composer 
Logan Nelson
Public Choice Award
"Nostalgia" door Laurent Eyquem

Alle informatie vindt u op de website van de World Soundtrack Awards.

Meest gelezen