Videospeler inladen...

Tommelein wil met Crombez praten maar... "Crombez speelt dubbel spel en heeft maar één doel: aan de macht blijven"

SP.A-voorzitter en Oostendenaar John Crombez wil Open VLD-lijsttrekker Bart Tommelein uitnodigen voor een gesprek over de coalitievorming in Oostende. "We merken dat hij nog altijd vast zit, dus willen wij praten", zegt Crombez. Tommelein wil dat doen "al zal dat een moeilijk gesprek worden". "Crombez belde zondag met de N-VA om een coalitie te maken tégen mij. Hij speelt dubbel spel."

De Stadslijst van huidig burgemeester Johan Vande Lanotte verloor zondag, maar blijft wel de grootste partij. De Open VLD van Bart Tommelein ging er sterk op vooruit en is nu de tweede partij in Oostende. Tommelein behaalde ook meer voorkeurstemmen dan Vande Lanotte. Zowel de Stadslijst als Open VLD wil een coalitie vormen en de burgemeester leveren.

Tommelein wil niet in een coalitie met de Stadslijst en ziet meer heil in een samenwerking tussen Open VLD, CD&V, N-VA en Groen. Gisteren klonken Open VLD en CD&V hun lot aan elkaar vast. Vandaag zijn er gesprekken met N-VA, morgen met Groen. Groen wil liever een paarsgroene coalitie, mét de Stadslijst en zonder N-VA.

Bart Tommelein wilde niet met ons spreken. We zijn nu zoveel uren verder en de situatie zit vast. Ik vind dat dat gesprek best wel plaatsvindt.

John Crombez

Vanmorgen gaf SP.A-voorzitter John Crombez bij Radio 2 West-Vlaanderen te kennen dat hij een gesprek wil met Tommelein. "Ik heb zelf contact gehad met hem zondagavond, twee maal. Hij wou wachten tot de stemmen binnen waren. Toen die binnen waren, heeft hij verklaard dat hij niet met ons wou spreken. We zijn nu 48 uur verder en het is wat het is. Ik vind dat dat gesprek wél best plaatsvindt."

Bij Belga luidt het: "We stellen vast dat de situatie nog steeds vast zit. Op dit moment wordt er een potje van gemaakt, ik wil Bart Tommelein dus uitnodigen voor een rustig gesprek, weg van de camera's."

Het is wel opmerkelijk dat John Crombez het initiatief neemt en niet huidig burgemeester Johan Vande Lanotte. "Misschien, maar ik was ook kandidaat in Oostende en haalde na Vande Lanotte de meeste voorkeurstemmen", aldus Crombez.

"Crombez wilde coalitie sluiten met de N-VA, tegen mij"

Bart Tommelein zegt bereid te zijn om het gesprek met John Crombez aan te gaan. "Ik ben een beleefd mens en heb respect voor meneer Crombez, ik ken hem ook persoonlijk, dus ik wil zeker eens praten. Al zal dat wel een moeilijk gesprek zijn", luidt het in "De ochtend" op Radio 1.

John Crombez speelt dubbel spel, met maar een doel: aan de macht blijven. En daarvoor is alles goed.
Bart Tommelein

Of daar een samenwerking uit kan voortvloeien, is nog maar zeer de vraag. Het water tussen de Stadslijst en Open VLD is diep, erg diep. Dat blijkt onder meer uit Tommeleins reactie op wat Crombez eerder bij Radio 2 vertelde. "Het klopt dat John Crombez en ik elkaar gehoord hebben. Ik wou de resultaten afwachten en zien wie de verkozenen waren, op mijn lijst, op zijn lijst. Maar dan heeft John Crombez een telefoontje gepleegd naar de N-VA, om een coalitie te vormen tégen mij. Dat zegt meneer Crombez niet, maar weet ik wel van de N-VA."

"Dat betekent dat John Crombez er een potje van maakt, dubbel spel speelt, en maar één doel heeft: aan de macht blijven. Daarvoor is alles nodig, daarvoor is alles goed. Toen alles definitief was zondag, heeft hij met de N-VA gebeld om een coalitie tegen mij te maken. En dat terwijl de SP.A altijd gezegd heeft, nooit met de N-VA.  Dus dat wordt een moeilijk gesprek denk ik."

"Een linkse coalitie met mij als burgemeester, dat is geen optie"

Tommelein zegt de Stadslijst niet per definitie uit te sluiten. "De enige partijen die ik uitgesloten heb, zijn Vlaams Belang en PVDA. Met alle anderen praat ik wel. Maar ik vind het wel verbazingwekkend dat de ene verliezer, de grootste verliezer, de andere verliezer opbelt om samen te werken tegen mij. En dan verbaasd is dat ik met hen geen contact opgenomen heb."

Hij opteert nog altijd voor een vernieuwingscoalitie zonder de Stadslijst en herhaalt zijn boodschap. "Ik merk nu dat men zegt, een linkse coalitie maken met de Stadslijst en Groen is de enige keuze, met mij dan aan het hoofd als burgemeester. Dat is voor mij geen optie en dat zal ik niet doen", was hij klaar en duidelijk.

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Bart Tommelein in "De ochtend"

Meest gelezen