Videospeler inladen...

Meer dan half miljoen Vlamingen deden niks met hun stem

Stemmen als democratisch voorrecht? 538.189 Vlamingen denken daar enigszins anders over. Zij kwamen bij de lokale verkiezingen van zondag niet opdagen of stemden blanco of ongeldig. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid.

Afgelopen zondag konden in totaal 4,87 miljoen Vlaamse kiezers stemmen voor de lokale verkiezingen. 4,51 miljoen mensen deden dat ook. In totaal bracht dus 92,6 procent van de stemgerechtigde Vlamingen ook effectief zijn of haar stem uit.

Of anders gezegd: meer dan 360.000 Vlamingen kozen ervoor om niet op te dagen bij deze verkiezingen. Zij riskeren een boete 70 à 80 euro, al wordt er in de praktijk maar zelden vervolgd. Nog eens ruim 175.000 Vlaamse kiezers stemden blanco of ongeldig. Dat betekent dus dat alles samen 538.189 mensen, of 11 procent van de stemgerechtigde Vlamingen, niets gedaan hebben met hun stem.

In vergelijking met 2012 was de effectieve opkomst wel beter. Toen waren er 124.000 mensen minder die kwamen stemmen en bedroeg de opkomst 91,6 procent. Dit jaar stemde wel een grote aantal mensen blanco of ongeldig.

Procentueel was de opkomst in Haacht het laagst. Daar kwam nog geen 84 procent van het totale aantal stemgerechtigden opdagen. Drogenbos en Keerbergen vervolledigen die top-3. In de kleine gemeente Herstappe kwamen alle kiezers opdagen. En ook in Mesen was de opkomst hoog: daar haakten maar 2 kiezers af.

Meer vrouwen verkozen

Nog wat extra cijfertjes voor de liefhebbers: per gemeente werden gemiddeld 4,6 lijsten verkozen in de gemeenteraad, vergelijkbaar met de situatie in 2012. Wel zijn er dit keer meer vrouwen verkozen: in totaal gaat het om 2.840 vrouwen, of 38,4 procent van alle verkozenen. In 2012 waren dat er nog maar 2.698, of meer dan 2 procentpunten minder.

Het gemiddelde gemeenteraadslid is bijna een jaar ouder dan 6 jaar geleden: 48,4, tegenover 47,6 jaar oud in 2012. De jongste verkozene is pas 18 jaar geworden, de oudste telt 86 lentes.

Meest gelezen