Mooie mannelijke vogels zijn geen goede zangers (en vice versa)

Britse wetenschappers hebben de lokroepen en veren van meer dan 250 vogelsoorten onderzocht. Ze hebben vastgesteld dat mannetjes met opvallende veren niet meteen de beste zangers zijn. 

Net als elk ander dier proberen mannelijke vogels indruk te maken op hun vrouwelijke soortgenoten, en omgekeerd. Ze doen dat ofwel met kleurrijke, opvallende veren, ofwel met betoverende stemgeluiden. Maar de 2 gaan niet samen. Zo heeft Christopher Cooney van de Universiteit van Sheffield ontdekt.

259 vogelsoorten

Samen met collega’s heeft hij de lokroepen en veren van 259 vogelsoorten bestudeerd. Binnen elke soort hebben ze ook gekeken in welke mate de veren van mannetjes verschillen van die van de vrouwtjes. Is het verschil groot, dan wijst dat erop dat veren een eigenschap zijn waarmee de 2 geslachten zich van elkaar onderscheiden. En waarmee ze kunnen verleiden. 

Cooney en zijn collega’s hebben vastgesteld dat soorten waarbinnen mannetjes en vrouwtjes erg van elkaar verschillen, eerder monotone lokroepen hebben. In soorten waarbinnen mannetjes en vrouwtjes erg op elkaar lijken, zingen de mannetjes langer en met meer noten.

Veel energie

Waarom mooie vogels niet meteen de beste zangers zijn, is de onderzoekers niet duidelijk. Maar ze vermoeden dat het vogels veel energie kost om seksueel aantrekkelijke eigenschappen te ontwikkelen. En dat ze er daarom maar één hebben.   

Mannetjespauwen hebben indrukwekkende veren, maar als ze hun keel openzetten, maken ze heel wat minder indruk. Klik op het filmpje hieronder en oordeel zelf.  

Meest gelezen