Videospeler inladen...

N-VA hangt karretje vast aan Open VLD en CD&V in Oostende, maar de drie hebben wel nog geen meerderheid

In Oostende heeft de N-VA zich nu ook vastgeklonken aan Open VLD en CD&V. Zij schuiven Open-VLD-lijsttrekker Bart Tommelein naar voren als burgemeester. De drie partijen samen hebben wel nog geen meerderheid. Daarvoor is Groen nodig, maar die geven de voorkeur aan een coalitie met de Stadslijst van Johan Vande Lanotte.

De coalitievorming in Oostende loopt allesbehalve van een leien dakje. De Stadslijst van Johan Vande Lanotte verloor fors bij de verkiezingen, maar blijft de grootste partij. De Open VLD van Bart Tommelein is de tweede partij in Oostende geworden, Tommelein behaalde ook meer voorkeurstemmen dan Vande Lanotte. Zowel de Stadslijst als Open VLD wil een coalitie vormen en de burgemeester leveren.

Tommelein wil niet in een coalitie met de Stadslijst en ziet meer heil in een samenwerking tussen Open VLD, CD&V, N-VA en Groen. Gisteren klonken Open VLD en CD&V hun lot aan elkaar vast. Vandaag voerden ze gesprekken met de N-VA, en die wil zich nu ook bij hen aansluiten. "Ik denk dat het belangrijk is dat we nu de krachten bundelen om met vernieuwende en verfrissende oplossingen voor Oostende te werken”, zegt N-VA-kopstuk Björn Anseeuw.

Helpt Groen centrumrechts aan een meerderheid?

Een centrumrechts blok dus, met partijen die hun lot aan elkaar verbinden, maar vooralsnog is er nog geen meerderheid. Open VLD, CD&V en N-VA hebben samen 19 van de 41 zetels in de Oostendse gemeenteraad. Er zijn er dus nog 2 nodig.

Tommelein kijkt daarvoor in de richting van Groen. Kopstuk Wouter De Vriendt geeft zelf de voorkeur aan een paarsgroene coalitie, mét de Stadslijst dus, en zonder de N-VA, met Tommelein als burgemeester. Maar een coalitie met de Stadslijst, dat is iets wat Tommelein dan weer niet ziet zitten.

Morgen is er een gesprek tussen Open VLD en Groen in Oostende. "Groen is nodig als we de vernieuwing willen doorzetten. N-VA wil zelf ook praten met Groen om raakvlakken te zoeken. Donderdag zit ik samen met de partij. Ik zet Groen niet met de rug tegen de muur", aldus Tommelein.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen