NMBS bant gewone fiets tijdens spits, plooifiets mag wel altijd mee

Een gewone fiets zal niet meer toegelaten zijn op de trein tijdens de spits. Dat zegt de NMBS. Het in- en uitladen van gewone fietsen veroorzaakt opstoppingen en vermindert de stiptheid van het treinverkeer. Door de fiets uit de trein te houden tijdens de spits is er ook meer plaats voor de reiziger. De nieuwe maatregel komt er in  februari. Plooifietsen zullen wel nog kunnen.

De NMBS gaat de gewone fiets bannen tijdens de spits. Reizigers die een gewone fiets op de trein willen meenemen, zullen dat vanaf februari volgend jaar niet meer kunnen doen 's morgens en 's avonds tijdens de spitsuren. Nu is het al verboden om in erg drukke stations zoals Brussel-Centraal fietsen in- of uit te laden. De maatregel wordt nu uitgebreid naar het hele net. 

Het in- en uitladen van fietsen leidt vaak tot opstoppingen en brengt de stiptheid van het treinverkeer in het gedrang. "Door het groeiend aantal reizigers zitten de treinen meer en meer vol en willen we de toegankelijkheid van de reizigers niet belemmeren", zegt Bart Crols van de NMBS. 

De maatregel maakt ook deel uit van een bredere strategie. "We willen het aantal fietsstallingen aan de stations met meer dan 50 procent verhogen en beter beveiligen. We zien het ook als onze taak dat reizigers in stations snel en eenvoudig kunnen overstappen van het ene vervoermiddel op het andere, de zogenaamde "first and last mile".  Met andere woorden; gebruik van de eigen fiets tot aan het station, vervolgens de trein nemen en in het station van aankomst een deelfiets gebruiken", benadrukt Crols.

Plooifiets mag wel altijd mee

Meer en meer mensen nemen hun plooifiets mee op de trein. "Die vormen geen enkele belemmering. Integendeel, in de nieuwe treinen is er meer plaats voorzien voor het plaatsen van die plooifietsen, besluit Crols". 

Meest gelezen