Videospeler inladen...

Ocean Cleanup start met opruiming van afvalberg in Stille Oceaan

De Ocean Cleanup is aangekomen in de Stille Oceaan bij de eerste afvalberg die de bemanning wil opruimen. De  plasticvanger vertrok op 8 september vanuit San Francisco in de VS. Het systeem, uitgevonden door de 24-jarige Nederlander Boyan Slat, moet afval in zee opvangen, zodat het kan opgeschept en weggebracht worden. 

Onderweg tussen San Francisco en de plaats van de eerste afvalberg, werd de installatie nog getest en klaar bevonden. De bemanning van de boot is nu aangekomen in het hart van de afvalberg in de Stille Oceaan. en heeft de installatie in een U-vorm geplaatst. "Klaar voor de opkuis," meldt de bemanning van de boot. 

Dat er op de plaats van de actie geen enorme afvalberg te zien is, hoeft niet te verwonderen. De "plasticsoep" spreidt zich uit over grote oppervlakte in de oceaan. Op sommige plaatsen is de concentratie afval hoger dan elders. De plaats waar de Ocean Cleanup nu aangekomen is, is zo'n plaats met hoge concentratie afval. Maar dat wil niet zeggen dat het plastic er aan de oppervlakte ligt. 

De Ocean Cleanup probeert met netten tot drie meter diep het vuil bijeen te drijven. Het voordeel daarvan is dat vissen en andere waterdieren er nog onderdoor kunnen.  Het nadeel is dat slechts een deel van het afval kan bijeengedreven worden. Sommige wetenschappers zijn daarom kritisch over deze Ocean Cleanup. Gegevens over hoe groot de vangst is en hoe effeciënt het werk, worden pas later op het jaar verwacht.

Meest gelezen