Nicolas Maeterlinck

Neem die 40 procent Ninovieters au sérieux of straks zijn ze met 50 procent

Wat nu in Ninove? "Forza Ninove opzijzetten in naam van het cordon sanitaire is een nobel streven, maar volstaat niet", schrijft opiniemaker Luckas Vader Taelen. "Het enige middel tegen populistische tafelspringers is een geloofwaardig alternatief bieden en tonen dat men de boodschap van de bevolking begrepen heeft en au sérieux neemt."

opinie
BELGA/VERGULT
Luckas Vander Taelen
Luckas Vander Taelen is gewezen parlementslid voor Groen, muzikant en freelancejournalist.

Ninove is niet bepaald een stad die vaak het nationale nieuws haalt. Dat is sinds zondag wel even anders. Plots kent iedereen Ninovieter Guy D'haeseleer omdat die als lokaal Vlaams Belanger met zijn Forza Ninove maar liefst 40% van de stemmen haalde. Toch wel merkwaardig die naam, ontleend aan de Italiaanse beweging van Silvio Berlusconi. Met hem deelt D'haeseleer in ieder geval een grote zin voor theatraliteit.

Ik zag een foto op het internet waar hij op een tafel in een café staat te speechen, in een decor van logo's van streekbieren, terwijl een oudere dame enthousiast in de handen klapt. Een man van middelbare leeftijd kijkt recht in de camera alsof hij zich afvraagt waarom de pers plots geïnteresseerd is in zijn stamcafé. Ik kan zijn verbazing begrijpen.

 "Waanzinnig" noemde D'haeseleer zijn eigen resultaat. Maar zijn score is zo fenomenaal dat hij er zijn eigen stad mee blokkeert. Want de enige oplossing om hem van de macht te houden met iets wat op een meerderheid lijkt is een coalitie van alle andere partijen. Maar die zijn geducht van de negatieve reacties: zij weten ook wel hoe weinig democratisch het is om de grote winnaar van verkiezingen uit te sluiten.

D'haeseleer mag dan nu pas aanspraak maken op het BV-statuut, zijn staat van dienst is indrukwekkend. 22 jaar gemeenteraadslid, 15 jaar in het federale parlement waar hij zowaar de eerste Vlaams Belang-Quaestor was. Sinds deze legislatuur zetelt hij in het Vlaams Parlement. Maar tot de gemeenteraadsverkiezingen van zondag was hij vrijwel enkel lokaal bekend.

Nu is hij eindelijk wereldberoemd in het hele land. En ver daarbuiten, want naar verluidt zou er al een ploeg van CNN neergestreken zijn in de stad aan de Dender.

Ook de Franstalige pers wil weten of het cordon sanitaire gaat bezwijken onder het gewicht van de krachtige voorman van Forza Ninove. Dinsdag berichtte Le Soir over hem, waarschijnlijk de eerste keer dat een Brusselse krant belangstelling toont voor wat er in Ninove gebeurt. Een vrouw beklaagt er zich in het artikel over dat "er hier te veel zwarten zijn", die nauwelijks Nederlands spreken.

Een zwarte inwoonster vertelt dat in een plaatselijke home waar ze werkte sommige bejaarden niet door haar bediend wilden worden. Een gepensioneerde zegt dat hij niet voor Forza heeft gestemd, maar dat D'haeseleer het wel durft te hebben over de echte problemen van de stad. Dat oudere mensen niet meer de straat op durven, geeft hij zelf als voorbeeld aan de journalist. Omdat de vorige meerderheid het politiecommissariaat 's nachts niet meer openhield, hebben de "voyous" vrij spel.

Lees verder onder de foto.

Nicolas Maeterlinck

Niet dat de criminaliteit een onoverkomelijk probleem is in het kleine Ninove. Het aantal misdrijven is de laatste jaren zelfs sterk gedaald. Maar uit de vele interviews die in de media te zien en te lezen waren, komt vooral een malaise naar voor van een ouder wordende bevolking die haar stad van vroeger niet meer herkent.

De tijd van het monoculturele, witte Ninove is definitief voorbij, maar dat is niet altijd gemakkelijk te aanvaarden voor wie heimwee heeft naar een geïdealiseerd en vaak onbestaand verleden.

We zijn hier niet ver van Brussel en voor wie daar weg wil, is Ninove net als een paar andere steden aan de Dender snel populair geworden door lagere huurprijzen en gemakkelijke treinverbindingen.

De grote multiculturaliteit van de hoofdstad is tot hier te voelen. 94 nationaliteiten zijn hier geteld, waaronder vrij veel Congolezen. Hetzelfde fenomeen doet zich voor in Denderleeuw, Dendermonde en Aalst. In al die steden haalde het Vlaams Belang zondag sterke scores. In Denderleeuw zelfs meer dan 26 %.

Als bijna de helft van een stad zijn stem geeft aan de demagoog die D'haeseleer ongetwijfeld is, dan is daar een reden voor. 

Dat zijn tekens die de andere partijen moeilijk kunnen negeren. Het is niet moeilijk om Guy D'haeseleer te diaboliseren en van een deel van zijn aanhang suggestieve foto's te maken. Hij zal niet verdwijnen omwille van een paar neonazi's in zijn zog of een bedenkelijke racistische Facebook-post.

N-VA-voorzitter De Wever maakt het zich gemakkelijk door die te gebruiken als argument om samenwerking met Forza af te wijzen. Zijn definitieve afwijzing kwam ook rijkelijk laat, na een eerste afwachtende reactie zondagavond. Daarmee leek hij voor zijn doen weinig assertief en maakte hij van D'haeseleer in de ogen van zijn achterban een martelaar. 

Als bijna de helft van een stad zijn stem geeft aan de demagoog die D'haeseleer ongetwijfeld is, dan is daar een reden voor. Voor sommige linkse profeten is het eenvoudig: de Ninovieters zijn onverbeterlijke racisten. Het zal waarschijnlijk in hun DNA zitten. Helaas krijg je met dergelijke uitspraken enkel applaus van de eigen achterban.

 Wie er voor pleit om Forza Ninove uit te sluiten, moet onmiddellijk een andere oplossing bieden. Een  meerderheid zonder de partij van D'haeseleer moet de ambitie hebben om op korte tijd met de stad op een andere manier in het nieuws te komen.

Ninove kan dan een labo worden voor de diversiteit waarmee alle steden in dit land zullen moeten leren leven. De reden van het succes van Forza Ninove kan men enkel begrijpen als men de oorzaken van het ongenoegen zonder ideologische vooroordelen durft te onderzoeken en problemen benoemt als die er zijn, klachten van burgers serieus neemt en geduldig luistert naar iedereen. En vooral heel veel inzet op onderwijs, taal, veiligheid en integratie.

Forza Ninove opzijzetten in naam van het cordon sanitaire is een nobel streven, maar volstaat niet. Het enige middel tegen populistische tafelspringers is een geloofwaardig alternatief bieden en tonen dat men de boodschap van de bevolking begrepen heeft en au sérieux neemt. Als dat niet gebeurt, haalt D'haeseleer binnen zes jaar de absolute meerderheid in zijn stad.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen