Videospeler inladen...

Reynders niet van plan om Spaanse ambassadeur op het matje te roepen, zoals Bourgeois vroeg

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is niet van plan de Spaanse ambassadeur op het matje te roepen. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd aan het persagentschap Belga. Eerder had Vlaams minister-president Geert Bourgeois net het tegendeel aangekondigd in het Vlaams Parlement. Hij houdt vol dat Reynders wel degelijk had toegezegd. Premier Charles Michel (MR) mengt zich ook in de discussie en zegt dat het hier gaat over een zaak tussen Spanje en Vlaanderen.

Het "majeur incident" waarover Geert Bourgeois het vanmiddag had in het Vlaams Parlement wordt op federaal niveau kennelijk als "mineur" beschouwd. Bourgeois - en met hem het hele Vlaamse Parlement - vindt het niet kunnen dat de Spaanse regering de accreditatie intrekt van de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Madrid. De regering van premier Pedro Sanchez pikt de uitlatingen over Catalonië niet van voorzitter Jan Peumans van het Vlaams Parlement.

Bourgeois heeft de Spaanse ambassadeur uitgenodigd voor een "goed gesprek" over de scheiding der machten en de vrijheid van meningsuiting, maar vindt dat ook ons land best een initiatief neemt. Volgens hem zal Reynders de Spaanse ambassadeur ook bij zich roepen. 

In de loop van de middag liet Buitenlandse Zaken aan VRT NWS weten de aankondiging van Bourgeois noch te bevestigen, noch te ontkennen. Nu laat Reynders zelf weten dat de ambassadeur niet op het matje wordt geroepen.  

"De minister neemt kennis van de recente verklaringen en reacties van Vlaams minister-president Geert Bourgeois", zegt de woordvoerder van Reynders aan persagentschap Belga. Maar "het is niet de rol van de minister van Buitenlandse Zaken om commentaar te geven op verklaringen van een voorzitter van een deelstaatparlement."

Het departement Buitenlandse Zaken "blijft ter beschikking om boodschappen van het Vlaamse gewest aan Spanje te bezorgen", maar verder gaat Reynders niet. "Als de Vlaamse overheid via de Belgische ambassade in Spanje of via de Spaanse ambassade in Brussel boodschappen wil doorgeven, zal Buitenlandse Zaken dat doen."

Bourgeois zelf heeft de Spaanse ambassadeur al bij hem uitgenodigd, maar die verblijft momenteel niet in Brussel. De afspraak zou nu vrijdag plaatsvinden. Volgens de minister-president is het incident geen zaak tussen Vlaanderen en Spanje alleen. "Dit speelt ook tussen België en Spanje. Onze diplomaat is daar geaccrediteerd via de Belgische ambassade."

Wie moet met wie praten?

Wie is nu bevoegd waarover en wie moet wat zeggen? Professor Internationale Politiek David Criekemans kijkt ook naar de toestand in Spanje zelf. Hij vraagt zich af of minister van Buitenlandse Zaken Josep Borell - overigens ook van Catalaanse komaf - in eigen naam of in naam van de Spaanse regering heeft gesproken.

"Het is niet alleen een Vlaams probleem", zegt Criekemans in "De wereld vandaag". "Het is ook een Belgisch probleem omdat die Vlaamse vertegenwoordiger een Belgisch diplomatiek statuut heeft. Eigenlijk moet onze minister-president in tandem met de Belgische premier rechtstreeks aan de Spaanse premier Pedro Sanchez vragen of dit Spaans regeringsbeleid is."

Volgens Criekemans gaat het over veel meer dan over de uitspraken van Jan Peumans alleen. "Eigenlijk gaat het erover dat België onderdak heeft verleend aan meneer Puigdemont en dat de N-VA politieke steun heeft verleend aan meneer Puigdemont." Met andere woorden: men wil de N-VA viseren.

Luister hieronder naar het gesprek met David Criekenmans in "De wereld vandaag".

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen